8 is back

Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: 8 is back

Мнениеот 8 » 02 окт 2017, 23:35

Абе не е точно така. Ако всичко ти е наред, но се казваме Югославия, а всъщност е пределно ясно, че сме българи и Белград няма нищо общо с нас, но ни управлява, няма ли да искаш да сме си България? Те (каталунците) наистина са "други".

Все още не съм чел история на Испания, откъдето може да получа и още проникновения, но така или иначе при четенето на истории на други държави се получава информация и за околните. В случая за каталунците най-много черпя от книгата "16 век". Това са две големи кралства, кастилското и арагонското. В един момент Фердинанд и Изабела, главите на кралствата, стават съпруг и съпруга. Естествено вече столицата става една и тя е Мадрид. В онзи момент унифицирането не става мигновено. Арагон запазва законите си, парламента и всичко като отделна държава...само дето между равни Кастилия има по-тежката дума. Така постепенно Арагон изчезва.

А ей богу Арагон бая владения има. Виж:
Изображение
Това са Корсика, Сицилия, Сардиния, Балеарските острови, цяла Каталуня до Валенсия, половината Италия.

В същата книга направо ще паднеш какво чудо наследява Карл V. На практика цяла Европа. С право минава мисълта за създаването на империя на континента. Хората по върховете не са си поплювали. Правят се женитби с цел получаването на цели държави. Куриози всякакви има.
Ако си цесекар бъди докрай!

Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: 8 is back

Мнениеот 8 » 02 окт 2017, 23:36

Аз затова попитах в една друга тема има ли някой да чете история и да си полафим. Осем е спец не само на тема футбол =D> Включително и темата за жените е силно разнищвана от него :qipad:
Ако си цесекар бъди докрай!

Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: 8 is back

Мнениеот 8 » 03 окт 2017, 03:10

Погледни предната карта на Испания, която ти пуснах. Чакай ще я пусна пак.
Изображение

Това което мога да кажа което съм разбрал за Испания. Сбито и с най-прости думи.
1. Виж синия цвят вляво, който започва като Галисия в 1000-та година и от 1150 се нарича португалско-галисийци.
Това е еднородна област, а новото наименование идва при получаването на статут на отделна държава на Португалия. Всъщност през 12 век се получава следното. Цялото синьо е едно. И като етнос и като език. В този момент обаче Леон (зеления цвят) решава да даде на едно графство правото да се отдели в отделна държава. Мисля, че кралят го правеше към графа на някаква приятелска основа. Това графство ще се превърне в Португалия. Обаче графството не покрива като територия дотогавашната Галиция. То е по-малко от нея. Така едно нещо цяло и единно се разцепва като по-голямата част се превръща в Португалия, а по-малката част остава в днешна Испания като Галиция. Галиция (Селта Виго, Ла Коруня като футболни отбори) реално са повече португалци отколкото испанци (кастилци). Представи си, че не се получава обединението Княжество България и Източна Румелия и днес ги има като две отделни държави. Това са португалците и галисийците, едно и също. Само, че останало разделено като политически единици. Проблема с езика е огромен. Фактите са ясни, но решението е трудно. Галисийският е португалски. Това никой не го оспорва обаче разделението е преди много време, а галисийският попада в средновековието под правилата на испанския (който е кастилския). Исторически и честно ако караш той трябва да следва португалския, но поради многото време под правилата практически е по удобно да е под испанския. Привържениците в Галисия на португалския поне за едно са настоятелни. Най-малкото да не се вземат думи заемки от испанския при положение, че има същите думи на галисийски (на португалски). Тоест все едно ние да не въвеждаме думата Йес при положение, че си имаме Да. Да обаче Галисия е в Испания и нали се сещаш, че вестници, съдилища и т.н. си вървят на испански. Няма как да се следва чуждз език. Все едно във Варна да следваме румънския. Една примерна разлика е, че за мекото Н в испанския имаш един ченгел отгоре върху N. Например Ниньо. Второто N е с ченгел отгоре. Ето това дразни галисийците, защото произношението на такова Н в португалския се обозначава с добавяне на хаш и става NH. Или Ниньо на испански се пише Niño, а на португалски ninho.
2. Баските. Погледни пак картата. През 1000-та година Кастилия и Баския са подобни. Дори последните са малко по-големи. Към днешна дата кастилците са почти всичко в Испания, а баските сврято малцинство на север. Ами с право баските се чувстват не по-малки и ощетени. Някаква си не по-голяма държава се разраства, гълта наред и иска и тях да глътне. Тук има и един друг много важен момент. Баските са пришълци. Различни са версиите. Дошли от британските острови келти, друга версия пък беше, че дори от България са избягали хора не помня при кое събитие беше, но е вярно, че са много различни от всички останали на иберийския полуостров. В подкрепа на нашата теза мога да кажа, че познавах един баск, който ми пусна на касета преди години уникалния им фолклор и твърдеше, че ще остана възхитен..........и чух родопски гайди. Същото. Наистина точно същото. Е не го наричат българско и родопски гайди и си го имат за нещо тяхно, но такова чудо извън България няма никъде освен при тях.
3. Каталунците. И те е ясно, че са други, а и са си имали държава. На мен лично много ми наподобяват на французите. Те са в северната част на Испания непосредствено под южната граница на Франция. Просто така са се развили нещата във времето. Франция е стигнала до там. Ако беше по-нагоре (по-слабо се разширила) щеше да е по-нагоре френското, но пък ако беше слязла и още по-надолу нищо не пречеше днес Каталуня да е част от Франция без никакви претенции за самостоятелност и да се чувстват друг народ. Има една огромна разлика при Франция. За разлика от Испания, там централизацията на властта при кралете е голяма и днес всички на тази територия се чувстват французи и никой не иска да създава държава на бретонците, гасконците, провансалците, бургундците и т.н., въпреки че това са области във Франция. Ако при постепенното присъединяване на графствата, херцогствата към короната (там дълго време имат владения например английските крале) се е подходило малко по на юг нищо не пречеше просто Франция да е с една област повече и тя да е Каталуня.
Имам предвид, че преди 1000 години това е някакво владение, което е сред много други пръснати и няма нищо общо с Франция и Испания. Днес може и да е автономна област в Испания, но тогава не е така. Споменавам този момент, за да обясня, че ми приличат повече на французи отколкото на испанци. Чисто географски тогава са се намирали по-близо до графствата, които ще се превърнат във Франция, а не до Кастилия. Следователно са по-близо до тях като корен, генезис, етнос. Направи ми впечатление, че града Барселона с площадите, живота, улиците си прилича повече на френски град отколкото на испански. Чак от Валенсия надолу тръгна типично испанското (Веленсия е по средата на източното крайбрежие на Испания, а Барселона по-нагоре на север).
4. Интересен факт. На картата виждаш как всички испански етноси се разширяват надолу през годините. Това докато тече Реконкистата и повторното отвоюване на териториите от арабите. Всички испански етноси воюват заедно срещу арабите, но това са отделни единици (кралства). Към момента на началото с най-големи шансове от тези действия е била считана Леон. Не знам дали е била най-силната, вероятно да, но като перспектива към него момент очакванията са били при отвоюването на териториите Леон да играе централна роля сред всички. Обаче не става така. Никой не подозира, че Кастилия от картата на 1000-та година ще е най-печелившия.

Кастилия в началото на съществуването си е васално владение на Леон. След няколко века обаче завладява Леон и Галисия.

Виж на картата развитието към 1300 година и преди това как се стига до него. Към 1300 година Кастилия затваря отдолу всички други кралства и отдясно Португалия-Галисия, тоест само тя може да продължи да се разширява на юг и да завзема от арабските владения. До тази година всички вървят от север на юг към по-големи територии. В момента на образуване на Кралство Испания в края на 15 век имаш следното:
Изображение
Реално трима играчи. Кастилия, Арагон и Португалия. Гранада е все още на арабите.
Остават трима играчи. Малка Португалия получила възможност да стане държава след подарък към един граф и на територия не обхващаща целия етнос като този който не влиза в Португалия е в Галиция, част от днешна Испания. И двама големи играчи, Кастилия и Арагон. Арагон по нищо не отстъпва на Кастилия, а ти искаш днес да си стоят мирно като поданици на друга държава. Лилавите територии не са по-малки от жълтите. Отделно те управляват Средиземно море, а при Кастилците всеки момент предстои, но още го няма пробива с откриването на Америка. Това са равностоини кралства.

Арагон. Официална столица (де юре) Сарагоса, където се короноват кралете. Най-важен град-културен, икономически и административен център (де факто столица, града който върти държавата) Барселона. Втори по значение Валенсия. Важно морско пристанище Палма де Майорка на Балеарските острови (отдясно на Испания острови).
Принцеса Изабела на Кастилия и престолонаследника Фернандо 2 на Арагон се женят. После стават крал и кралица, а общите им владения кралство Испания.

Към днешна дата има три националности извън кастилците и това са каталунците, баските и галисийците. Леонците са много малко останали и без никакви претенции. Андалусия е географско понятие и няма някой който да иска да прави такава държава. Важна вметка. Каталунците и баските са войнствено настроени към кастилците (като хърватите към сърбите), докато галисийците са благоразположени (като черногорците към сърбите). Мисля, че по време на гражданската война или някоя друга галисийците се бият на страната на кастилците.

Ето и една карта показваща лапачката на територии от Кастилия от 13 век нататък.
Изображение

Възхода на Кастилия:
Кралство Кастилия (на испански: Reino de Castilla) е историческа държава в централната част на Пиренейския полуостров, съществувала между 850 и 1479. Създадена е в средата на 9 век като графство, васално на Леон. През 1035 става суверенно кралство. През следващите дестилетия играе важна роля в Реконкистата и се обединява с Кралство Леон. Столица на държавата е Бургос, а по-късно Толедо. През 1479 Кастилия се обединява с Кралство Арагон, образувайки Испания.


Ето ти и още един пример за Каталуня и защо не трябва да се учудваш какво толкова искат. В един момент Португалия е временно присъединена, но пак си отвоюва независимостта.
In 1640, with the war in central Europe having no clear winner except the French, both Portugal and Catalonia rebelled. Portugal was lost to the crown for good; in Italy and most of Catalonia, French forces were expelled and Catalonia's independence was suppressed.

Тоест двете бивши кралства, арагонското и португалското, искат отново да се появят независими. При това когато ги е имало по-назад във времето арагонското е по-голямо и с по-голямо значение. В единия случай бунта е успял и днес имаме Португалия, в другия не и днес нямаме Каталуня. Ако ти задаваш въпроса защо им е независимост на каталунците със същия успех можеш да питаш португалците защо им е да имат държава и не минат под властта в Мадрид. Едва ли ще са навити.

И последно което знам около историята на Испания и макар да е малко встрани е от огромно значение. През 1492 година в рамките на един месец (или два ако бъркам) се случва събитие равносилно на това ти да спечелиш милиони от някоя западна лотария. Шанс едно на милиони, които преди да се е сбъднал никой не си е и мечтал, че е възможно. Европейците/християните/западняците преминават от състояние на "континент минус" в "континент плюс" прескачайки средното между двете "континент". До мисля, че беше края на август 1492 европейците не държат целия континент. Една част от него е на арабите. Тогава не просто овладяват най-накрая континента, а в началото на октомври откриват чрез Колумб Америка и могат да прибавят територии към континента си. Над 700 години воюват с арабите, за да стигнат от континент минус до континент (да притежават отново цяла Европа). Достигайки до състояние континент стоят не нови 700 години, а само месец и влизат в режим на континент плюс. Докато ние сме поробени тук тях ги удря джакпота. При това и двете събития се случват точно на испанците. Завземат Гранада и това е край на арабите в Европа, а месец по-късно откриват Америка и започва експанзията на Западна Европа, първоначално само те. Резултата е, че стават империя. За да разбереш какво чудо е представи си, че ние дори и по-малко от 7 века, само 5, борейки се за освобождение от Турция и постигайки го на 3 март 1878 преминем през април на 1878 в стадий на формиране на империя владееща голяма част от света. Немислимо, но тях ги удря късмета. Резултата обаче е обида за тях. Те не само не се възползват от това и да са сила номер в света дълго време, а защо не и днес, а дори не остават сред великите сили. Хленчат, че не са в Г-7, но там място от западно европейците имат германци, англичани, французи и италианци (останалите три са американци, японци, канадци). Най-обикновена държавица си стават, да не говорим, че имат диктатури на Франко и вмешателства на други държави, които определят политака й. След късмета от 1492 те са сила номер 1 век и половина. След това обаче вече са марионетки. Първо Франция поставя свой крал на престола им (и наследниците му продължават и до ден днешен, Хуан-Карлос е от тази линия), а по-нататък стават плац дарм за експерименти, примерно на Хитлер в гражданската им война. Като култура ок, интересни са испанските език, кухня, забележителности, хората им, но нищо смислено не постигат като държава.
През 16 век и владеят западното средиземноморие, а източното се определя от Османската империя. Друг господар няма, а е аксиома исторически (случайно или не, но е факт), че който владее Срезимено море е номер 1. И наисдтина е така при Римска империя, араби, та до де днешен, където са бази на НАТО, а всички знаем, че западните икономики в момента са все още най-силните в света. Османската империя тогава се намира във възхода си. Превзели са окончателно Византия през 1453, тук са най-добрите им владетели и следват 2-3 века щурмове на Европа до Виена. Затова те са и другите силни в Средиземно море на другия му край.

Това е за Испания от всичко което съм прочел в най-общи линии.
Ако си цесекар бъди докрай!

Потребителски аватар
VILIO
Мнения: 10933
Регистриран на: 18 апр 2007, 17:25
Местоположение: Сексагинта Приста
Контакти:

Re: 8 is back

Мнениеот VILIO » 03 окт 2017, 09:44

8 написа:Кастилия налага точно това. Испания, сбор от всички изброени области, но на принципа "ние и останалите", които ако не приемат централната власт са сепаратисти. Такова чудо трудно може да просъществува.


Това е така навсякъде, но останалите провинции са запазили доста от своята култура и независимост. Особено катунците които имат най-голяма независимост от всички провинции в Испания. Самите те са правят на много репресирани, а всъщност не са. Целият им национализъм е подхранват от мафията в Катуния,че да не може централната власт да ги спира да крадат. Сега да ги видим как ще се оправят без външните пазари на Испания.
Изображение

Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: 8 is back

Мнениеот 8 » 03 окт 2017, 11:59

При това положение вече очаквам нова държава. Досега не допусках, че Запад ще позволи разцепления по подобие на тези в Източна Европа. Вкарвайки всичко живо в ЕС можеше да мине под мотото, че е все тая къде си като вече всичко ебез граници и в съчетание с парите на Запад да няма балканските разделения с кръв. Развитието обаче ме насочва към друг завършек. Това биене по улиците на Барселона няма как да завърши. Само са озлобили тълпата. Днес цяла Каталуня стачкува. Барса, която е символ на тяхната борба, се включва в акцията. Еспаньол и Хирона също се присъединяват. Не може нещо истинско да го отричаш с бой. Така няма да се размине. По-стряскащо щяха да подействат някои други предупреждения като например това на ЕС, че ако Каталуня се отцепи си е нова държава извън ЕС и да се оправя и кандидатсва ако иска да членува. Бръкни в парите на хората няма по-добра заплаха.

Вильо прави си, че те имат най-големи свободи, което е и логично. Това на практика е равна държава на Кастилия при присъединяването. За другото и "световните испано говорящи пазари" си в някаква грешка. Първо Испания не е световна икономическа сила и второ всичко живо от ЕС вече обича да слага печат на стоките си ЕС освен ако не е нещо значимо. Например румънците. И Грейт Уол са европейски коли ако не знаеш :qipag:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
За мен друго е по-интересно.

Ако Каталуня получи независимост имаме следното. Това е територията на областа Каталуня.
Изображение

Това обаче е много малко. Това е административната единица Каталуня, но не е бившия Арагон и като следствие земите на каталунците, където и сега се говори на каталунски. При сливането Кастилия и Арагон са почти равни като територия. Ето карта и на каталунския език, който обхваща далеч по-голяма област.
Изображение
Изключваме градчето и околностите му на Корсика (на малката снимка), както и нагоре Андора и най-южните територии на Франция. Фокусираме се върху това което днес е на испанска територия. Това са целите Каталуня, Валенсианската общност (окръга отдолу), Балеарските острови (Майорка, Ибиза) и дори част от съседния на Запад окръг "автономна област Арагон", както и под Валенсия малка част от региона Мурсия. Дори и така това не обхваща целия бивш Арагон, но да приемем, че се ограничим само до тези територии, където се говори каталунски. Аз не знам как ще реагира Мадрид ако това е искането за нова държава Каталуня. Ако загубят само горната част на страната си в лицето на окръга Каталуня трябва да пляскат с ръце. Една малка част връщат на бившия си партньор и заграбват почти всичко останало.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Сега на въпроса какво е решението. Помислих малко щото то наистина не е много ясно къде е най-смислено и рационално решението. Трябва да се разделят. Няма как да продължи това. Кастилия е окупирала цяла Испания. Вярно, че свободата на действия и да правят каквото си искат каталунците я имат, но отношението е обидно. Първо при Франко, а дори и сега през 2017 не се е променило и бой затова че си каталунец. Езика го губят. След вековете мерки в момента испанския и каталунския са на кантар в тези области. Или се говорят и двата или говорещите единия са приблизително колкото говорещите другия. Официален е само испанския (кастилския). Каталунски говорят около 10 милиона души и още около 10 милиона души напълно го разбират без проблем. Това не може да остане без държава. Още повече, че е имало такава, а не да измисляме нова. Каталуня не губи. Това са едни от най-богатите испански територии. Това е индустриална зона (както казах това наподобява повече Франция, а не Испания), а не селско стопанските региони в Испания, които изхранват с плодове и зеленчуци цяла Европа. Мадрид губи перлата в короната, но то така или иначе и сега не са господари на положението там. Само се опитват насилствено и постъпателно да асимилират всичко. Ако пък загубите са само до териториите на окръга Каталуня, което доколкото разбирам е като цел, този окръг прави референдум, направо трябва да почерпят. Валенсиано, западен диалект на каталунския, въобще не търсят независимост, въпреки че така не знам какво ще стане в бъдеще като останат каталунско говорящи територии в Испания. Ще стане нещо като галисийците. На практика португалци ама в испанските територии. Ако и като тях нямат воинствени намерения може да си стоят така, но стоят ли така не трябва да се оплакват, защото ще губят във времето езика си. И галисийците хубаво искат истинската си индентичност, но то така стоейки в Испания няма как да стане при положение, че испанския упражнява влиянието си.

Не мисля, че е проблем и за Европа. В края на крайщата всичко което влиза в ЕС и е в Западна Европа няма много значение вече. Каталуня е и богата провинция и няма нужда от някакви спасителни мерки и да се възражда някаква умряла икономика като нашата. Накратко спрямо досегашната ситуация всичко си остава същото с единствената разлика, че провинцията Каталуня в Испания се превръща в държава и вътре в нея официалния език става от испански каталунски. Всичко друго не мисля, че ще се промени. Ако си ходил от Севиля, Мадрид или Билбао в Барселона пак ще го правиш. Никой няма да те тероризира, че си испанец. Спокойно могат да го направя като Бенелюкса горе. Било каквото било сега така се получило с Холандия, Белгия и Люксембург и всяка от трите държави се чувства някак си като по "свой човек" в сравнение с другите (германци, французи, италианци, швейцарци и т.н.). Фактически ако си белгиец за теб холандците и люксембургците са нещо като теб, били сте една държава, цепили сте се обединявали сте се, накрая сте си рзабрали някак си, честно или нечестно, нещо подобно на теб са. Същото може да се направи и в Испания. И света ги възприема така. За нас каталунци, баски, галисийци са ни нещо като "испанци" всичките. В тази връзка Мадрид трябва да се приготви след каталунците като автоматично следствие да последва същото при баските и те много добре го знаят и затова не искат да пускат юздите, защото ще последва верижна реакция. Испания не е еднородно цяло (учудих се, но типичното за мен като българин не е типично като цяло-малко са еднородните нации като нашата). Имаме няколко на думи испански кралства, етноси, държави, които са обединени в едно цяло, което обаче въобще не се опитва да е хармонична смесица, а е изцяло кастилското. Все едно обединена Европа сега да говори само на италиански и всичко друго да се забрани, а който не е католик да го гоним до дупка и да го обявим за нехристиянин. Що за равностойно обединение от държави щее това? Това ще е италианска асимилация. Това е Испания. Кастилска асимилация. Да беше станало по естествен път можеше и да пробие, но да идва Франко и да задължава Каталуня да говори на испански, а да обяви каталунския за селски диалект (нямало такъв език) и да биеш и репресираш не става. Още повече, че съперника ти е равностоен като изходна позиция, а сега и по богатство. Това да не са ти кюрдите, които нямат ресурса да обърнат турците.

Чисто футболно няма нужда от промени. Барса ще загуби ако излезе от Ла Лига. Ла Лига също много ще загуби. Колкото и да им е тъпо те имат файда да са заедно. Барса при ПСЖ, Лион и Монако ще падне много като сила далеч от Реал, Атлетико, Севиля, Валенсия. Реал без нахъсаната Барса няма да обира най-доброто в света и толкова агресивно да отговаря сега на хегемонията от преди 5 години на Барса, тоест няма да е същото. Ако са умни не биха се разцепили. Въобще живота по никакъв начин не е разумно да се променя освен каталунския да стане официалрния език в Каталуня и окръга Каталуня да стане отделна държава. Достатъчно е навлязъл испанския там, като френския в Белгия, за да има по-специални позиции в бъдеще и испанците да са по-свои хора в Каталуня отколкото останалите европейци.
Ако си цесекар бъди докрай!

Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: 8 is back

Мнениеот 8 » 03 окт 2017, 12:10

Чехия и Словакия по мирен път просто видяха, че не са едно и също и Чехословакия и се разделиха. Същото може да направи Испания най-малкото за каталунците и баските, но аз бих добавил и галисийците. То от там пък следва, че са португалци, а едва ли някой в Мадрид ще е съгласен хем Испания да намалява, хем пък Португалия да се увеличава. Затова галисийците правят като македонците. Казват, че не са португалци, както комшиите не били българи и правят отделна държава. Просто едно и също ще живее в две държави. Португалия и Галисия като Белгия и Люксембург като България и Македония.
В момента каталунци, баски, галисийци са толкова испанци колкото португалците. Нещо близко, но не съвсем. След като има държава Португалия е редно да има и другите.
Ако нещо неестествено ще се поддържа трябва да е по примера на Великобритания. Англия очаква решението на Шотландия, но последните отказват :qipag: да се обявят за "други" и да се отцепят под угрозата за рязък спад на богатството. Там поне е забавно. Те наистина са други ама не искат да се отцепят. Ти не го искаш то твърди, че сте една държава :qipbp:
Предлагам да последваме техния пример и да се обявим за швейцарци, а на референдум да откажем да се припознаем за българи (иначе устата ни много знае, че сме такива, но при вота не правим така). И хоп утре влизаме в режим на 10 000 швейцарски франка средна заплата. 20 000 лева като за начало е добре. По-кадърните и повече ще вземат. А дали пък да не се обявим за катарци? =D> Таман така и собствениците на ПСЖ-то направо ще дойдат у дома си тук на Армията или Герена и ще купуваме каквито харесваме играчи.
Ако си цесекар бъди докрай!

Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: 8 is back

Мнениеот 8 » 04 окт 2017, 09:09

Стинка какво ти е мнението за Инвикта? Нямам никакви впечатления и за това те питам. И за да не последват отговори, че има и по-хубави (примерно омеги) и по-лоши (примерно касио) часовници сравни ми ги на еквиваленти от нишата, тоест Ориент и Сейко.

И по-специално автоматичните Инвикти спрямо автоматичните Ориент и Сейко. Да речем Сейко 5/Ориент Рей, Мако/Инвикта Продрайвър.
Ако си цесекар бъди докрай!

Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: 8 is back

Мнениеот 8 » 06 окт 2017, 21:18

След резила с Люксембург в първия мач, "лъвчетата" се издъниха гръмовно и с другия аутсайдер в групата Казахстан. И пак на собствен терен.


И пак Сухия. Дори и гламавите левскари не го припознават като някакво светило. С какво сме разгневили Господ, че преди над 100 години е решил да създаде този клуб в България?
Ако си цесекар бъди докрай!

Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: 8 is back

Мнениеот 8 » 09 окт 2017, 13:48

AS твърди, че Сити смята да разбие на пух и прах рекордния трансфер на Неймар в Пари Сен Жермен за сумата от 222 милиона евро. „Гражданите” са готови да се разделят със сумата от 400 милиона евро само и само да прикоткат Меси на „Етихад”.


Това ако се получи наистина ще е зрелищно. Да привлечеш състезател за толкова пари и в същото време най-нормално е да не станеш шампион. Меси не е толкова голям и да прави отбор НЕшампион на шампион. Тоест Сити ако станат шампиони те така или иначе заради бюджета и силните имена могат да си станат и без Меси. Гъдела тук е, че също толкова нормално е и да не станат. На Ман или Челси нищо не им пречи да ги надвият пък било то и с Меси. Голям праз, че е там.

Погледнато от друг ъгъл се вижда същото. Ако Меси не съществуваше (не се е родил, никой не знае за него, няма го в момента, не само в Барса, а никъде) Барса щеше да е ......същата. Тя залага на собствени кадри. Такива блестящи в момента няма. Логично като голям клуб привлича и силни футболисти. Тя така или иначе го прави. И така с Луис Суарез, Дембеле и други шумни имена (някои наистина добри, други не толкова) тя без Меси би била същото. Пак основен претендент в Ла Лига заедно с Реал и пак отбор с добри шансове за ШЛ, един от няколко. Ами тя е точно това и с Меси сега. Я вземе, я не титла у дома и/или ШЛ. Напоследък нещо не може. Нищо, че е с Меси. Разбирам да се наложи някаква аяксова хегемония като при Кройф, че да кажем, че с Меси ударно Барса минава през всички, а то не е така. Просто един от големите отбори като Реал, Ман, Байерн, Ювентус и други с добър потенциал. Понякога успява, друг пъ т не. Все тая с Меси или без Меси.
Виж, допреди няколко години се отличаваше и от най-големите ама то това е друга история свързана с Шави и Иниеста. Сега първия го няма, а втория е често контузен. И всичко вече е Меси. И е най-обикновено. Същото каквото би било и без Меси.

Та като едното нищо могат да полетят 400 милиона и да не вземеш дори и титла. Цирка ще има и втори аспект. Гуардиола как ще изкорми арабите за пари срещу нищо. Ей тъй за едното привличане на Меси. Не за футболни успехи.

ПП. Аржентина в момента се моли поне за бараж ако няма директно класиране на световното. При положение, че има в редиците си "най-великия играч за всички времена" :qipbj: И това е след кампания от 20-тина мача. Да е един, да кажеш, че е случайно и на всеки се случва, но цяла кампания от 2 години мачове срещу всички отбори от континента и то по два пъти да ги срещаш просто говори за "величието ти". Май си по-обикновеничък :qipag: Не можеш да се оплачеш и от някакво слабо поколение. Не е като да няма добри аржентински футболисти сега.
Ако си цесекар бъди докрай!

Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: 8 is back

Мнениеот 8 » 11 окт 2017, 06:57

Изображение

Колко автентично е всичко! И името на клуба и спечелените медали.
Ако си цесекар бъди докрай!

G8
Модератор
Мнения: 15219
Регистриран на: 23 апр 2007, 17:06
Местоположение: София

Re: 8 is back

Мнениеот G8 » 11 окт 2017, 11:18

=P~ =P~ =P~

Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: 8 is back

Мнениеот 8 » 14 окт 2017, 16:28

Кирил Домусчиев: ЦСКА 1948 е на цесекари като мен!


И като Дели. Слава богу, че не съм част от тази компания.

Бизнесменът сподели, че този отбор е на хора, които не приемат "измамата, която се направи с Литекс и Етрополе".


Чудесно! И никога не идвайте в "измамата". Иначе няма проблем да си грачите, че това бил Литекс, Етрополе и каквото ви харесва.
Ако си цесекар бъди докрай!

Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: 8 is back

Мнениеот 8 » 15 окт 2017, 06:49

От Герена: Левски-Раковски вече не е част от клуба, Ангелов открадна мечтата на децата


Че той никога не е и бил. Административно стана покрай поглъщането-кражба на Спартак.

Иначе на Герена си ги бива както винаги по далаверите. Ше се избият кой да краде.
Ако си цесекар бъди докрай!

Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: 8 is back

Мнениеот 8 » 21 окт 2017, 22:43

Слаб мач на ЦСКА. Левскарите живнаха.
Ако си цесекар бъди докрай!

Потребителски аватар
Blue
Мнения: 4185
Регистриран на: 14 сеп 2005, 16:43

Re: 8 is back

Мнениеот Blue » 23 окт 2017, 05:57

Само не пипайте вашият физкултурник, дето е начело на Чавдар-Литекс-София-Етрополе :wink: Дръжте го поне до мачовете през пролетта [-o<


Върни се в “Футбол - България”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 33 госта

cron