АНГЛИЯ (част 3)

Потребителски аватар
vill_1
Мнения: 17483
Регистриран на: 03 дек 2007, 13:39

АНГЛИЯ (част 3)

Мнениеот vill_1 » 29 яну 2012, 15:21

Всичко за най-доброто първенство в света,единствено и само тук :arrow:


VILIO написа:Оформете малко темата !

Английски футбол

Футболът е национален спорт на Англия и има своето важно място в английския начин на живот. За родина на съвременния футбол се смята Англия, въпреки че древните народи са играли подобни игри, но с много големи различия в правилника.

История

От древността до началото на XX век

Изследователи на играта твърдят, че има сведения за състезания подобни на футбола още по времето на древните китайски династии.

Древните гърци и римляните създават играта “Харпастум”, която според техните описания се приближава до днешните ни представи за играта ръгби. Римските легиони пренасят “Харпастум” в провинция Британия. Целта им била тя да се стане част от военната подготовка на легионите.

Британците възприемат много бързо футбола и той се превръща във всенародно забавление. Съседни селища организират импровизирани срещи, в които понякога се стига до насилие. През XIV век уличните футболни мачове стават популярни в редица градове. Мнозина английски крале предприемат мерки срещу футбола. Тяхното мнение било, че футболът отвличал вниманието на английската младеж от язденето и стрелбата с лък, които са били от значение за по-нататъшната им военна служба. Забраната и заплахата от затвор за практикуващите футбол само привидно намаляват неговото значение в народния начин на живот.

В края на XVII век и началото на XVIII век футболът намира все повече последователи. През 1848 година са написани първите правила, които са били 10 на брой. Регламентира се, че използването на ръце се забранява за всички играчи с изключение на вратаря. Учреден е и първият футболен клуб в света – ФК Шефилд през 1857 година. Последва основаване на все повече отбори на територията на страната. В една популярна лондонска кръчма се осъществява събирането на представители на клубове. Утвърждават се правилата създадени за футбола и се учредява Футболната Асоциация. Несъгласните с решенията взети на тази среща и по-точно относно докосването на топката с ръце (начело с представителите на колежа в град Ръгби) се обосовяват в Ръгби Съюз. През 1871 година се ражда идеята за състезание включващо всички членове на ФА. В първия финал за Купата на Футболната Асоциация, ФК Уондърърс печели срещу Ройъл Енджиниърс с 1-0. Регламента на този най-стар футболен турнир в света се запазва почти без изменения и до ден днешен. Играе се една среща на терена на изтегления по жребий отбор. При равенство следва преиграване като домакина се разменя. В началните години няма ограничения за броя на преиграванията, но през 80-те години на XX век се ограничават само до едно преиграване като при равенство и във него следват продължения и дузпи.

През 1888 година се появява идеята за създаване на редовно първенство с участието на определен брой тимове. Първият шампион на Англия е Престън Норт Енд, който печели и ФА Къп през същата година без да допусне гол в турнира. През 1891 година се въвеждат странични съдии и отсъждане на наказателен удар (дузпа). 1898 година се въвежда промоция и изпадане между първите две дивизии на английския футбол.

Последното разширение на Футболната Лига става през 1921 година, чрез въвеждането на северна и южна Трета Дивизия. Този формат на най-горните етажи в английската футболна пирамида се запазва до началото на Sky Sports и Премиършип ерата.

Десетилетията преди Първата Световна Война минават под доминацията на Астън Вила, ФК Евертън, Съндърланд и Ливърпул. Популярността на английската игра по света довежда от учредяване на ФИФА (Световна футболна организация)

Между световните войни

Застоят във футболния живот на англичаните по време на войната дава своето отражение в следвоенните години. Хората са жадни за футбол и развлечения повече от всякога. Астън Вила, Съндърланд, Ливърпул и Евъртън вече имат по сериозна конкуренция в лицето на Хъдърсфийлд на Хърбърт Чапман, треньорът иноватор на системата WM, която носи три поредни титли на Хъдърсфийлд. Арсенал привлича Чапман в редиците и това става причина за редица техни успехи. Смъртта на Чапман потапя в скръб всички английски запалянковци. Мечтите им за спечелване на Световната купа са се свързвали преди всичко с разнообразните и енциклопедични познания на великия Чапман за футболната игра.

В годините между двете световни войни влияние върху играта оказват методите на Чапман и на английската футболно поле се настаняват нови достойни претенденти за слава Арсенал, ФК Шефилд Уензди. Последната си титла печели славния отбор на Съндърланд през 1936. Любопитен факт е, че Съндърланд е последният отбор с раирани екипи, който става шампион на Англия. До днешни дни тази тенденция не е нарушена. Втората световна война погубва надеждите на още много клубове за слава на футболния терен. Мнозина английски играчи са изпратени да бранят честта на английската корона по бойните полета на Европа.


След Втората световна война

Изтощени от мъките на войната тълпи препълват английските стадиони, когато първенството е подновено през 1947 година. Следвоенните години между 1948 до началото на 70-те принадлежат с променлив успех на Ливърпул, Манчестър Юнайтед. Тимът от Йоркшър Лийдс Юнайтед поддържа изключителна постоянна форма, но на 5 пъти остава на крачка от върха на английския футбол и само веднъж печели първенството.

На международната сцена се учредява УЕФА (Организация на европейските футболни асоциации). Идеята за турнир на шампионите на отделните страни се заражда по особен начин. Английският клуб Уулвърхямптън Уондърърс предприема турне до СССР и в контролни срещи побеждава редица руски тимове като при това се “самообявава” за шампион на Европа (Уулвърхямптън е и шампион на Англия в този период).

Тази шега според някои специалисти вдъхновява Габриел Ано (журналист във вестник Екип от Франция) да измисли концепцията за Купата на европейските шампиони (КЕШ) през 1956 година. След 2 години е съзададена и втората по значимост надпревара носеща името Купа на УЕФА (наречена тогава Купа на панаирните градове). През 1961 година се ражда и турнира за Купата на носители на купи – КНК. През 1965 година е въведено правилато, че контузен футболист може да бъде заменен по време на футболната среща. Въвеждането на резервите е крачка напред в развитието на модерния футбол.

Английският футболен “Ренесанс” 1966-1985

Възраждането на една футболна сила

Англия е домакин на седмото Световно първенство по футбол през 1966 година. Английският национален тим побеждава всички по пътя към финала. Там се среща със своя стар съперник ФРГ в най-скандалния мач в историята на футбола. Мачът завърша драматично 2-2. Продълженията решават съдбата на световната титла. Англия бележи чрез Хърст гол, видян само от главния съдия. Споровете дали топката е пресякла напълно линия на немската врата разпалват футболната вражда между двете нации и до днес. Чрез още един гол Англия си осигурява победата в турнира за първи и единствен досега път в историята си с крайното 4-2. Капитанът Боби Мур вдига “Златната Нике” и вдига на крака триумфиращите англичани.

Подемът се пренася и на клубното поле. Английските тимове заместват Реал Мадрид като доминираща сила в турнира за КЕШ. Манчестър Юнайтед печели трофея през 1968 година след победа над португалския Бенфика. В периода от 1977 до 1982 година неизменно английски тим триумфира с КЕШ – Ливърпул през 1977, 1978; Нотингам през 1979 и 1980 защитавайки своята КЕШ в два поредни сезона. Клубът печели слава благодарение на гениалния наставник Брайън Клъф. С една шампионска титла той печели два пъти КЕШ, за да се превърне в един от най-успешните английски наставници. През 1981 и 1982 година следват успехите съответно на Ливърпул и Астън Вила в същия турнир. Новият успех на Червените от Мърси през сезон 1983-1984 над Рома след изпълнение на дузпи утвърждава Ливърпул като най-успешния клуб през 70-те и 80-те години на XX век и доказва могъществото на английските клубове на Стария континент под ръководството на легендарния Бил Шенкли.

Другите европейски надпревари също са печелени много кратно от английски клубове. Тотнъм, Ливърпул, Лийдс и Ипсуич, Арсенал триумфират с Купа на УЕФА, а Тотнъм, Уест Хям Юнайтед, Челси, Манчестър Сити, Евертън печелят КНК през периода от 1960 до 1985.
Трагедиите в английския футбол

Трагедиите в английския футбол
”Бебетата на сър Мат Бъзби”

Големият отбор на Манчестър Юнайтед известен с прозвището “Бебетата на Бъзби” на 6 февруари 1958 загива в самолетна катастрофа в Мюнхен. Това лишава клубът от едни от най-талантливите футболисти на Острова по това време. Мнозина смятат, че това е краят на Юнайтед, но сър Мат Бъзби създава нов отбор, който печели КЕШ 10 години по-късно за да опровергае критиците си.


Хейзел – убитите футболни мечти на цяла нация

Финалът за КЕШ през 1985 година завършва с победа на Ювентус над Ливърпул с 1-0. Но както в много случай, така и тогава резултатът е бил без значение. 39 души,от които 31 италианци, загиват преди началото на срещата при хулигански прояви на феновете на Ливърпул, които според някои източници са били провокирани от италианските тифози. Мачът се състои въпреки трагедията, която е най-абсурдното в тази черна страница от световния футбол. Всички английски клубове са наказани с изваждане от европейските турнири за 5 години, а за „Мърсисайдци“ е оповестено допълнително наказание от още 3 години, което бива намалено на 1 допълнителна година. Мнозина твърдят, че освен фенове на Ливърпул във фаталните хулигански сцени са взели участие и фенове на други английски отбори пристигнали в Брюксел с цел единствено да мерят сили с италианските запалянковци, а не за да гледат мача. Жестокото наказание довежда английския футбол до изолация и довежда неизбежно до тежка криза на Острова. Феновете на Евертън проклинат този момент, защото тимът им е шампион на Англия през същата година и според заради градските им съперници клубът е пропуснал златната си възможност за участие в КЕШ. Трагедията оставя незабравим белег и едва не погубва футбола в страната, която е негова създателка.

Хилсбъро – споменът за "Хейзел" се завръща

5 години след печалният финал за КЕШ на Хейзел, драмата се повтаря този път в мача Ливърпул - Нотингам Форест за ФА Къп игран в Шефилд. Стадион Хилсбъро става арена на потресаващи събития. 95 англичани намират смъртта си след като са премазани от тълпата. Смъртта на невинни хора и зачестяващото футболно хулиганство стават едни от най-черните страници в историята на английския футбол.
Декадата на Алекс Фъргюсън

рез 1987 година спонсорството на Футболната лига е поето от банка Barclays. Инвестициите във английския футбол се увеличават неимоверно и това води до учредяването на Висшата лига, самостоятелна от влиянието на Футболната лига. Парите стават доминиращият фактор както в английския в частност, така и в световния футбол. Алекс Фъргюсън и неговият Манчестър Юнайтед превземат английския футболен връх. През декадата 1993-2003 единствено Блекбърн и Арсенал на два пъти нарушават хегемонията на “Червените дяволи”. Водени от легендарния френски реализатор Ерик Кантона, Юнайтед завоюва шампионата на Англия неколкократно и това се случва с огромна преднина пред останалите клубове в лигата. През 1999 година се стига до невиждан требъл от страна на Манчестър Юнайтед. Те завоюват титлата на Англия, ФА Къп и КЕШ. Финалът за КЕШ срещу Байерн Мюнхен остава като най-драматичния в историята на футбола. Играчите на Алекс Фъргюсън вкарват два гола в добавеното от съдията време и обръщат от 0-1 до 2-1 потапяйки цяла Бавария в горчиви сълзи. Фъргюсън се утвърждава като най-успешния мениджър в съвременния футбол със спечелените от него 7 шампионски титли и редица домашни купи както и успехът над Байерн Мюнхен за КЕШ.

Комерсиализацията и бъдещето на английския футбол

Комерсиализацията на модерния футбол намира поредното свое проявление през 2003 година. Роман Абрамович купува ФК Челси за сумата от 70 млн. паунда. Руският олигарх инвестира за 3 години над 400 млн. паунда за закупуване на футболисти. Революцията на Абрамович води спечелването на две титли от Челси в рамките на неговото управление. Жозе Моуриньо и парите на губернатора на Чукотка са в основата на феномена Челси. Скандалният полуфинал за КЕШ между Ливърпул и Челси завършва с победа на Ливърпул със спорен гол. Споровете дали топката е пресякла линията на вратата на сините от Лондон са повод за дебати подобни на финала за Световната купа през 1966. Последва успех на Ливърпул след дузпи срещу Милан в невероятно драматичен финал, завършил 3-3. Критиците на футболната глобализация изразяват гласно своето недоволство. Редица английски клубове залагат на чужденци, което вдига нивото на клубния футбол за сметка на националния. Стига се дотам, че Англия пропуска Евро 2008 след загуба от Хърватска. На противоположния полюс е представянето на клубните английски отбори — стига се до изцяло английски финал в Шампионската лига през 2008, в който Манчестър Юн. побеждава ФК Челси след 1-1 и изпълнение на дузпи. В английското първенство Манчестър Юн. изравнява рекорда на Ливърпул по шампионски титли - 18 на брой.


Система на английския футбол

Футболна асоциация

Футболната Асоциация на Англия (ФА) организира както цялата футболна система в страната, така и провеждането на турнири за различните национални купи. Всички футболни отбори в Англия, независимо от статута си, са членове на ФА. Също така отбори от Уелс са членове на ФА и участват наравно с останалите английски тимове. Клубовете от по-долните дивизии са разпределени на географски принцип.


Висша лига

Английската Висша лига (още наричана "Премиършип") стои на върха на футболната йерархия в Англия. Лигата е основана през 1992 година, когато редица от богатите клубове желаят да увеличат приходите си. Във Висшата лига участват 20 тима. Връзката с Футболната лига се запазва, като всяка година три отбора изпадат от Премиършип за да бъдат заместени от три отбора спечелили промоция от най-висшата дивизия на Футболната Лига — Чемпиъншип.

Футболна лига

Футболната лига на Англия е най-старата лига в света, но след отделянето на богатите отбори от нея играе второстепенна роля. Според мнозина специалисти именно Футболната Лига пази жив духът на истинския английски футбол, който избледнява с привличането на много чужденци в богатите клубове от Висшата Лига. Футболната Лига е съставена от 72 тима, разпределени в три дивизии по 24 клуба съответно Чемпиъншип, Първа Лига и Втора Лига. Между тях има автоматични промоции и изпадане след всеки сезон. Първите два тима от всяка дивизия печелят промоция за по-горната дивизия а следващите четири играят плейофи на разменено гостуване за определяне на третия отбор който ще се изкачи в системата. Съществува и връзка между Втора Лига и Национална конференция, която на практика е връзка между професионалния и полу-професионалния английски футбол.


Non-League

Така е наречена системата от футболни дивизии с полупрофесионален и аматьорски статут. Във футболната пирамида на Англия има повече от 120 лиги с общо 480 дивизии. В тях играят между 7000 и 10 000 отбора или 250 000 играча. Последното ниво на футбола е Регионалната лига областта Downs в град Бристол. Тя е съставена от обшо четири дивизии с над 50 тима. Английските селища имат и много отбори, които играят извън футболната пирамида, в т.нар Sunday Football League(неделните мачове). Това са аматьорски тимове, подвизаващи се градските или областни първенства. Всеки един отбор играе с надеждата, че след години ще получи промоция в Премиършип.


Шампиони на Англия

Манчестър Юнайтед – 19 титли
Ливърпул – 18 титли
Арсенал – 13 титли
Евертън – 9 титли
Астън Вила – 7 титли
Съндърланд – 6 титли
Нюкасъл Юнайтед – 4 титли
Шефилд Уензди – 4 титли
Челси – 4 титли
Блекбърн Роувърс – 3 титли
Хъдърсфийлд – 3 титли
Лийдс Юнайтед – 3 титли
Уулвърхямптън Уондърърс – 3 титли
Бърнли – 2 титли
Дарби Каунти – 2 титли
Манчестър Сити – 2 титли
Портсмут – 2 титли
Престън Норт Енд – 2 титли
Тотнъм Хотспър – 2 титли
Ипсуич Таун – 1 титла
Нотингам Форест – 1 титла
Шефилд Юнайтед – 1 титла
Уест Бромич Албиън – 1 титла

Носители на ФА Къп

ФК Манчестър Юнайтед – 11 купи
ФК Арсенал – 10 купи
ФК Тотнъм Хотспър – 8 купи
ФК Ливърпул – 7 купи
Астън Вила – 7 купи
ФК Нюкасъл Юнайтед – 6 купи
ФК Блекбърн Роувърс – 6 купи
ФК Евертън – 5 купи
ФК Уест Бромич Албиън – 5 купи
Уондърърс – 5 купи
Челси - 5 купи

Отбори с до 4 купи

4 купи – Болтън Уондърърс, Манчестър Сити, Шефилд Юнайтед, Улвърхамптън Уондърърс,
3 купи – Шефилд Уензди, Уест Хям Юнайтед
2 купи – Бери, Нотингам Форест, Оулд Итъниънс, Престън Норт Енд, Съндърланд
1 купа – Барнзли, Блекбърн Олимпик, Блакпул, Брадфорд Сити, Бърнли, Кардиф Сити, Чарлтън Атлетик, Клафъм Роувърс, Ковънтри Сити, Дарби Каунти, Хъдърсфийлд, Ипсуич Таун, Лийдс Юнайтед, Нотс Каунти, Оксфорд Юнивърсити, Оулд Картузиънс, Портсмут, Ройъл Енджиниърс, Саутхемптън, Уимбълдън


Купа на лигата

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Fo ... ts_by_team

Източник : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%BE%D0%BB
Изображение

Потребителски аватар
Мичо
Site Admin
Мнения: 30049
Регистриран на: 20 мар 2005, 15:07

Re: АНГЛИЯ (част 3)

Мнениеот Мичо » 29 яну 2012, 15:24

тук :idea: :qipbo:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Изображение

Потребителски аватар
VILIO
Мнения: 10933
Регистриран на: 18 апр 2007, 17:25
Местоположение: Сексагинта Приста
Контакти:

Re: АНГЛИЯ (част 3)

Мнениеот VILIO » 29 яну 2012, 15:37

Оформете малко темата !

Английски футбол

Футболът е национален спорт на Англия и има своето важно място в английския начин на живот. За родина на съвременния футбол се смята Англия, въпреки че древните народи са играли подобни игри, но с много големи различия в правилника.

История

От древността до началото на XX век

Изследователи на играта твърдят, че има сведения за състезания подобни на футбола още по времето на древните китайски династии.

Древните гърци и римляните създават играта “Харпастум”, която според техните описания се приближава до днешните ни представи за играта ръгби. Римските легиони пренасят “Харпастум” в провинция Британия. Целта им била тя да се стане част от военната подготовка на легионите.

Британците възприемат много бързо футбола и той се превръща във всенародно забавление. Съседни селища организират импровизирани срещи, в които понякога се стига до насилие. През XIV век уличните футболни мачове стават популярни в редица градове. Мнозина английски крале предприемат мерки срещу футбола. Тяхното мнение било, че футболът отвличал вниманието на английската младеж от язденето и стрелбата с лък, които са били от значение за по-нататъшната им военна служба. Забраната и заплахата от затвор за практикуващите футбол само привидно намаляват неговото значение в народния начин на живот.

В края на XVII век и началото на XVIII век футболът намира все повече последователи. През 1848 година са написани първите правила, които са били 10 на брой. Регламентира се, че използването на ръце се забранява за всички играчи с изключение на вратаря. Учреден е и първият футболен клуб в света – ФК Шефилд през 1857 година. Последва основаване на все повече отбори на територията на страната. В една популярна лондонска кръчма се осъществява събирането на представители на клубове. Утвърждават се правилата създадени за футбола и се учредява Футболната Асоциация. Несъгласните с решенията взети на тази среща и по-точно относно докосването на топката с ръце (начело с представителите на колежа в град Ръгби) се обосовяват в Ръгби Съюз. През 1871 година се ражда идеята за състезание включващо всички членове на ФА. В първия финал за Купата на Футболната Асоциация, ФК Уондърърс печели срещу Ройъл Енджиниърс с 1-0. Регламента на този най-стар футболен турнир в света се запазва почти без изменения и до ден днешен. Играе се една среща на терена на изтегления по жребий отбор. При равенство следва преиграване като домакина се разменя. В началните години няма ограничения за броя на преиграванията, но през 80-те години на XX век се ограничават само до едно преиграване като при равенство и във него следват продължения и дузпи.

През 1888 година се появява идеята за създаване на редовно първенство с участието на определен брой тимове. Първият шампион на Англия е Престън Норт Енд, който печели и ФА Къп през същата година без да допусне гол в турнира. През 1891 година се въвеждат странични съдии и отсъждане на наказателен удар (дузпа). 1898 година се въвежда промоция и изпадане между първите две дивизии на английския футбол.

Последното разширение на Футболната Лига става през 1921 година, чрез въвеждането на северна и южна Трета Дивизия. Този формат на най-горните етажи в английската футболна пирамида се запазва до началото на Sky Sports и Премиършип ерата.

Десетилетията преди Първата Световна Война минават под доминацията на Астън Вила, ФК Евертън, Съндърланд и Ливърпул. Популярността на английската игра по света довежда от учредяване на ФИФА (Световна футболна организация)

Между световните войни

Застоят във футболния живот на англичаните по време на войната дава своето отражение в следвоенните години. Хората са жадни за футбол и развлечения повече от всякога. Астън Вила, Съндърланд, Ливърпул и Евъртън вече имат по сериозна конкуренция в лицето на Хъдърсфийлд на Хърбърт Чапман, треньорът иноватор на системата WM, която носи три поредни титли на Хъдърсфийлд. Арсенал привлича Чапман в редиците и това става причина за редица техни успехи. Смъртта на Чапман потапя в скръб всички английски запалянковци. Мечтите им за спечелване на Световната купа са се свързвали преди всичко с разнообразните и енциклопедични познания на великия Чапман за футболната игра.

В годините между двете световни войни влияние върху играта оказват методите на Чапман и на английската футболно поле се настаняват нови достойни претенденти за слава Арсенал, ФК Шефилд Уензди. Последната си титла печели славния отбор на Съндърланд през 1936. Любопитен факт е, че Съндърланд е последният отбор с раирани екипи, който става шампион на Англия. До днешни дни тази тенденция не е нарушена. Втората световна война погубва надеждите на още много клубове за слава на футболния терен. Мнозина английски играчи са изпратени да бранят честта на английската корона по бойните полета на Европа.


След Втората световна война

Изтощени от мъките на войната тълпи препълват английските стадиони, когато първенството е подновено през 1947 година. Следвоенните години между 1948 до началото на 70-те принадлежат с променлив успех на Ливърпул, Манчестър Юнайтед. Тимът от Йоркшър Лийдс Юнайтед поддържа изключителна постоянна форма, но на 5 пъти остава на крачка от върха на английския футбол и само веднъж печели първенството.

На международната сцена се учредява УЕФА (Организация на европейските футболни асоциации). Идеята за турнир на шампионите на отделните страни се заражда по особен начин. Английският клуб Уулвърхямптън Уондърърс предприема турне до СССР и в контролни срещи побеждава редица руски тимове като при това се “самообявава” за шампион на Европа (Уулвърхямптън е и шампион на Англия в този период).

Тази шега според някои специалисти вдъхновява Габриел Ано (журналист във вестник Екип от Франция) да измисли концепцията за Купата на европейските шампиони (КЕШ) през 1956 година. След 2 години е съзададена и втората по значимост надпревара носеща името Купа на УЕФА (наречена тогава Купа на панаирните градове). През 1961 година се ражда и турнира за Купата на носители на купи – КНК. През 1965 година е въведено правилато, че контузен футболист може да бъде заменен по време на футболната среща. Въвеждането на резервите е крачка напред в развитието на модерния футбол.

Английският футболен “Ренесанс” 1966-1985

Възраждането на една футболна сила

Англия е домакин на седмото Световно първенство по футбол през 1966 година. Английският национален тим побеждава всички по пътя към финала. Там се среща със своя стар съперник ФРГ в най-скандалния мач в историята на футбола. Мачът завърша драматично 2-2. Продълженията решават съдбата на световната титла. Англия бележи чрез Хърст гол, видян само от главния съдия. Споровете дали топката е пресякла напълно линия на немската врата разпалват футболната вражда между двете нации и до днес. Чрез още един гол Англия си осигурява победата в турнира за първи и единствен досега път в историята си с крайното 4-2. Капитанът Боби Мур вдига “Златната Нике” и вдига на крака триумфиращите англичани.

Подемът се пренася и на клубното поле. Английските тимове заместват Реал Мадрид като доминираща сила в турнира за КЕШ. Манчестър Юнайтед печели трофея през 1968 година след победа над португалския Бенфика. В периода от 1977 до 1982 година неизменно английски тим триумфира с КЕШ – Ливърпул през 1977, 1978; Нотингам през 1979 и 1980 защитавайки своята КЕШ в два поредни сезона. Клубът печели слава благодарение на гениалния наставник Брайън Клъф. С една шампионска титла той печели два пъти КЕШ, за да се превърне в един от най-успешните английски наставници. През 1981 и 1982 година следват успехите съответно на Ливърпул и Астън Вила в същия турнир. Новият успех на Червените от Мърси през сезон 1983-1984 над Рома след изпълнение на дузпи утвърждава Ливърпул като най-успешния клуб през 70-те и 80-те години на XX век и доказва могъществото на английските клубове на Стария континент под ръководството на легендарния Бил Шенкли.

Другите европейски надпревари също са печелени много кратно от английски клубове. Тотнъм, Ливърпул, Лийдс и Ипсуич, Арсенал триумфират с Купа на УЕФА, а Тотнъм, Уест Хям Юнайтед, Челси, Манчестър Сити, Евертън печелят КНК през периода от 1960 до 1985.
Трагедиите в английския футбол

Трагедиите в английския футбол
”Бебетата на сър Мат Бъзби”

Големият отбор на Манчестър Юнайтед известен с прозвището “Бебетата на Бъзби” на 6 февруари 1958 загива в самолетна катастрофа в Мюнхен. Това лишава клубът от едни от най-талантливите футболисти на Острова по това време. Мнозина смятат, че това е краят на Юнайтед, но сър Мат Бъзби създава нов отбор, който печели КЕШ 10 години по-късно за да опровергае критиците си.


Хейзел – убитите футболни мечти на цяла нация

Финалът за КЕШ през 1985 година завършва с победа на Ювентус над Ливърпул с 1-0. Но както в много случай, така и тогава резултатът е бил без значение. 39 души,от които 31 италианци, загиват преди началото на срещата при хулигански прояви на феновете на Ливърпул, които според някои източници са били провокирани от италианските тифози. Мачът се състои въпреки трагедията, която е най-абсурдното в тази черна страница от световния футбол. Всички английски клубове са наказани с изваждане от европейските турнири за 5 години, а за „Мърсисайдци“ е оповестено допълнително наказание от още 3 години, което бива намалено на 1 допълнителна година. Мнозина твърдят, че освен фенове на Ливърпул във фаталните хулигански сцени са взели участие и фенове на други английски отбори пристигнали в Брюксел с цел единствено да мерят сили с италианските запалянковци, а не за да гледат мача. Жестокото наказание довежда английския футбол до изолация и довежда неизбежно до тежка криза на Острова. Феновете на Евертън проклинат този момент, защото тимът им е шампион на Англия през същата година и според заради градските им съперници клубът е пропуснал златната си възможност за участие в КЕШ. Трагедията оставя незабравим белег и едва не погубва футбола в страната, която е негова създателка.

Хилсбъро – споменът за "Хейзел" се завръща

5 години след печалният финал за КЕШ на Хейзел, драмата се повтаря този път в мача Ливърпул - Нотингам Форест за ФА Къп игран в Шефилд. Стадион Хилсбъро става арена на потресаващи събития. 95 англичани намират смъртта си след като са премазани от тълпата. Смъртта на невинни хора и зачестяващото футболно хулиганство стават едни от най-черните страници в историята на английския футбол.
Декадата на Алекс Фъргюсън

рез 1987 година спонсорството на Футболната лига е поето от банка Barclays. Инвестициите във английския футбол се увеличават неимоверно и това води до учредяването на Висшата лига, самостоятелна от влиянието на Футболната лига. Парите стават доминиращият фактор както в английския в частност, така и в световния футбол. Алекс Фъргюсън и неговият Манчестър Юнайтед превземат английския футболен връх. През декадата 1993-2003 единствено Блекбърн и Арсенал на два пъти нарушават хегемонията на “Червените дяволи”. Водени от легендарния френски реализатор Ерик Кантона, Юнайтед завоюва шампионата на Англия неколкократно и това се случва с огромна преднина пред останалите клубове в лигата. През 1999 година се стига до невиждан требъл от страна на Манчестър Юнайтед. Те завоюват титлата на Англия, ФА Къп и КЕШ. Финалът за КЕШ срещу Байерн Мюнхен остава като най-драматичния в историята на футбола. Играчите на Алекс Фъргюсън вкарват два гола в добавеното от съдията време и обръщат от 0-1 до 2-1 потапяйки цяла Бавария в горчиви сълзи. Фъргюсън се утвърждава като най-успешния мениджър в съвременния футбол със спечелените от него 7 шампионски титли и редица домашни купи както и успехът над Байерн Мюнхен за КЕШ.

Комерсиализацията и бъдещето на английския футбол

Комерсиализацията на модерния футбол намира поредното свое проявление през 2003 година. Роман Абрамович купува ФК Челси за сумата от 70 млн. паунда. Руският олигарх инвестира за 3 години над 400 млн. паунда за закупуване на футболисти. Революцията на Абрамович води спечелването на две титли от Челси в рамките на неговото управление. Жозе Моуриньо и парите на губернатора на Чукотка са в основата на феномена Челси. Скандалният полуфинал за КЕШ между Ливърпул и Челси завършва с победа на Ливърпул със спорен гол. Споровете дали топката е пресякла линията на вратата на сините от Лондон са повод за дебати подобни на финала за Световната купа през 1966. Последва успех на Ливърпул след дузпи срещу Милан в невероятно драматичен финал, завършил 3-3. Критиците на футболната глобализация изразяват гласно своето недоволство. Редица английски клубове залагат на чужденци, което вдига нивото на клубния футбол за сметка на националния. Стига се дотам, че Англия пропуска Евро 2008 след загуба от Хърватска. На противоположния полюс е представянето на клубните английски отбори — стига се до изцяло английски финал в Шампионската лига през 2008, в който Манчестър Юн. побеждава ФК Челси след 1-1 и изпълнение на дузпи. В английското първенство Манчестър Юн. изравнява рекорда на Ливърпул по шампионски титли - 18 на брой.


Система на английския футбол

Футболна асоциация

Футболната Асоциация на Англия (ФА) организира както цялата футболна система в страната, така и провеждането на турнири за различните национални купи. Всички футболни отбори в Англия, независимо от статута си, са членове на ФА. Също така отбори от Уелс са членове на ФА и участват наравно с останалите английски тимове. Клубовете от по-долните дивизии са разпределени на географски принцип.


Висша лига

Английската Висша лига (още наричана "Премиършип") стои на върха на футболната йерархия в Англия. Лигата е основана през 1992 година, когато редица от богатите клубове желаят да увеличат приходите си. Във Висшата лига участват 20 тима. Връзката с Футболната лига се запазва, като всяка година три отбора изпадат от Премиършип за да бъдат заместени от три отбора спечелили промоция от най-висшата дивизия на Футболната Лига — Чемпиъншип.

Футболна лига

Футболната лига на Англия е най-старата лига в света, но след отделянето на богатите отбори от нея играе второстепенна роля. Според мнозина специалисти именно Футболната Лига пази жив духът на истинския английски футбол, който избледнява с привличането на много чужденци в богатите клубове от Висшата Лига. Футболната Лига е съставена от 72 тима, разпределени в три дивизии по 24 клуба съответно Чемпиъншип, Първа Лига и Втора Лига. Между тях има автоматични промоции и изпадане след всеки сезон. Първите два тима от всяка дивизия печелят промоция за по-горната дивизия а следващите четири играят плейофи на разменено гостуване за определяне на третия отбор който ще се изкачи в системата. Съществува и връзка между Втора Лига и Национална конференция, която на практика е връзка между професионалния и полу-професионалния английски футбол.


Non-League

Така е наречена системата от футболни дивизии с полупрофесионален и аматьорски статут. Във футболната пирамида на Англия има повече от 120 лиги с общо 480 дивизии. В тях играят между 7000 и 10 000 отбора или 250 000 играча. Последното ниво на футбола е Регионалната лига областта Downs в град Бристол. Тя е съставена от обшо четири дивизии с над 50 тима. Английските селища имат и много отбори, които играят извън футболната пирамида, в т.нар Sunday Football League(неделните мачове). Това са аматьорски тимове, подвизаващи се градските или областни първенства. Всеки един отбор играе с надеждата, че след години ще получи промоция в Премиършип.


Шампиони на Англия

Манчестър Юнайтед – 19 титли
Ливърпул – 18 титли
Арсенал – 13 титли
Евертън – 9 титли
Астън Вила – 7 титли
Съндърланд – 6 титли
Нюкасъл Юнайтед – 4 титли
Шефилд Уензди – 4 титли
Челси – 4 титли
Блекбърн Роувърс – 3 титли
Хъдърсфийлд – 3 титли
Лийдс Юнайтед – 3 титли
Уулвърхямптън Уондърърс – 3 титли
Бърнли – 2 титли
Дарби Каунти – 2 титли
Манчестър Сити – 2 титли
Портсмут – 2 титли
Престън Норт Енд – 2 титли
Тотнъм Хотспър – 2 титли
Ипсуич Таун – 1 титла
Нотингам Форест – 1 титла
Шефилд Юнайтед – 1 титла
Уест Бромич Албиън – 1 титла

Носители на ФА Къп

ФК Манчестър Юнайтед – 11 купи
ФК Арсенал – 10 купи
ФК Тотнъм Хотспър – 8 купи
ФК Ливърпул – 7 купи
Астън Вила – 7 купи
ФК Нюкасъл Юнайтед – 6 купи
ФК Блекбърн Роувърс – 6 купи
ФК Евертън – 5 купи
ФК Уест Бромич Албиън – 5 купи
Уондърърс – 5 купи
Челси - 5 купи

Отбори с до 4 купи

4 купи – Болтън Уондърърс, Манчестър Сити, Шефилд Юнайтед, Улвърхамптън Уондърърс,
3 купи – Шефилд Уензди, Уест Хям Юнайтед
2 купи – Бери, Нотингам Форест, Оулд Итъниънс, Престън Норт Енд, Съндърланд
1 купа – Барнзли, Блекбърн Олимпик, Блакпул, Брадфорд Сити, Бърнли, Кардиф Сити, Чарлтън Атлетик, Клафъм Роувърс, Ковънтри Сити, Дарби Каунти, Хъдърсфийлд, Ипсуич Таун, Лийдс Юнайтед, Нотс Каунти, Оксфорд Юнивърсити, Оулд Картузиънс, Портсмут, Ройъл Енджиниърс, Саутхемптън, Уимбълдън


Купа на лигата

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Fo ... ts_by_team

Източник : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%BE%D0%BB
Последна промяна от VILIO на 29 яну 2012, 15:43, променено общо 1 път.
Изображение

Потребителски аватар
Христолов
Мнения: 7678
Регистриран на: 14 сеп 2007, 18:19
Местоположение: Във форума!

Re: АНГЛИЯ (част 3)

Мнениеот Христолов » 29 яну 2012, 15:43

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

drvasko98
Мнения: 10198
Регистриран на: 27 май 2007, 11:17
Местоположение: Велико Търново, София, по равно

Re: АНГЛИЯ (част 3)

Мнениеот drvasko98 » 29 яну 2012, 18:54

Синоним на дига с 4 букви :qipbj: :qipap:

blazev1992
Мнения: 8544
Регистриран на: 10 авг 2007, 12:29

Re: АНГЛИЯ (част 3)

Мнениеот blazev1992 » 29 яну 2012, 19:05

drvasko98 написа:Синоним на дига с 4 букви :qipbj: :qipap:

Не копирай Вилката. :mrgreen:
vill_1 написа:Синоним на дига с 4 букви??? :-k :-k :-k
Бент! \:D/

viewtopic.php?f=11&t=6946&p=746280&hilit=%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D1%82#p746280

Потребителски аватар
ultra_LIVERPOOL
Мнения: 1355
Регистриран на: 15 авг 2007, 13:31

Re: АНГЛИЯ (част 3)

Мнениеот ultra_LIVERPOOL » 29 яну 2012, 19:53

Страо'тен мач направиха Арсенал и Вила. :qipaz:
Изображение

drvasko98
Мнения: 10198
Регистриран на: 27 май 2007, 11:17
Местоположение: Велико Търново, София, по равно

Re: АНГЛИЯ (част 3)

Мнениеот drvasko98 » 29 яну 2012, 19:55

blazev1992 написа:
drvasko98 написа:Синоним на дига с 4 букви :qipbj: :qipap:

Не копирай Вилката. :mrgreen:
vill_1 написа:Синоним на дига с 4 букви??? :-k :-k :-k
Бент! \:D/

viewtopic.php?f=11&t=6946&p=746280&hilit=%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D1%82#p746280



То не беше никак случайно, да знаИш :qipap:

drvasko98
Мнения: 10198
Регистриран на: 27 май 2007, 11:17
Местоположение: Велико Търново, София, по равно

Re: АНГЛИЯ (част 3)

Мнениеот drvasko98 » 29 яну 2012, 20:05

Жребият за петия кръг на най-стария турнир в света

1 Liverpool v Brighton & Hove Albion
2 Everton v Blackpool or Sheffield Wednesday
3 Chelsea v Birmingham City
4 Crawley Town v Stoke City
5 Stevenage v Tottenham Hotspur
6 Norwich City v Leicester City
7 Sunderland or Middlesbrough v Arsenal
8 Millwall or Southampton v Bolton Wanderers

Потребителски аватар
VILIO
Мнения: 10933
Регистриран на: 18 апр 2007, 17:25
Местоположение: Сексагинта Приста
Контакти:

Re: АНГЛИЯ (част 3)

Мнениеот VILIO » 29 яну 2012, 20:10

Арсенал са големи глупаци. #-o Само си мориха играчите. Вместо да отпаднат от този турнир и да са свежи срещу Милан ... И сега какво ? Ще отпаднат от Милан заради натоварени график.
Изображение

drvasko98
Мнения: 10198
Регистриран на: 27 май 2007, 11:17
Местоположение: Велико Търново, София, по равно

Re: АНГЛИЯ (част 3)

Мнениеот drvasko98 » 29 яну 2012, 20:11

Те почиват в първенството :qipap:

Потребителски аватар
vill_1
Мнения: 17483
Регистриран на: 03 дек 2007, 13:39

Re: АНГЛИЯ (част 3)

Мнениеот vill_1 » 30 яну 2012, 00:46

drvasko98 написа:Синоним на дига с 4 букви :qipbj: :qipap:

Дет направи дузпата за 3-2 ли,за това ли попита? :roll:
Изображение

Потребителски аватар
vill_1
Мнения: 17483
Регистриран на: 03 дек 2007, 13:39

Re: АНГЛИЯ (част 3)

Мнениеот vill_1 » 30 яну 2012, 00:48

drvasko98 написа:Жребият за петия кръг на най-стария турнир в света

1 Liverpool v Brighton & Hove Albion
2 Everton v Blackpool or Sheffield Wednesday
3 Chelsea v Birmingham City
4 Crawley Town v Stoke City
5 Stevenage v Tottenham Hotspur
6 Norwich City v Leicester City
7 Sunderland or Middlesbrough v Arsenal
8 Millwall or Southampton v Bolton Wanderers


Баси жребия,то няма двойка,в която и двата тима да са от А група на Англия!
:?
Изображение

Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: АНГЛИЯ (част 3)

Мнениеот 8 » 30 яну 2012, 02:18

drvasko98 написа:Жребият за петия кръг на най-стария турнир в света

1 Liverpool v Brighton & Hove Albion
2 Everton v Blackpool or Sheffield Wednesday
3 Chelsea v Birmingham City
4 Crawley Town v Stoke City
5 Stevenage v Tottenham Hotspur
6 Norwich City v Leicester City
7 Sunderland or Middlesbrough v Arsenal
8 Millwall or Southampton v Bolton Wanderers


[-X

Бобито каза, че е най-силния турнир в света.
Ако си цесекар бъди докрай!

Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: АНГЛИЯ (част 3)

Мнениеот 8 » 30 яну 2012, 02:20

Вильо, пропуснал си в краткото си есе снимка на кралицата.

Има ли идиот, който да чете това творение което си пуснал, щото аз скролнах?
Фанатизмът ви е изумителен. Това е все едно да се влюбя в блока си и всеки ден да правя 100 обиколки около него от любов към този фетиш за който съм си втълпил, че е най-върховното нещо на света.
Ако си цесекар бъди докрай!


Върни се в “Футбол - Свят”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 30 госта

cron