ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Delija
Мнения: 52320
Регистриран на: 03 апр 2006, 17:05

Re: ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Мнениеот Delija » 11 авг 2010, 20:43

hris83 написа:Делия,с тебе не искам изобщо да споря,просто защото промития ти мозък отдавна е деградирал и изгнил...само ако можеше да махнеш червения чаршаф пред очите си и да си прочетеш идиотиите ,би ме разбрал,но няма какда се случи. Само да спомена-"Тоя индивид" не се е появил сега,а си го е имало отдавна,просто заради тъпаци като теб и батенцето ми бе писнало от тоя форум.Май скоро пак ще се случи...Уважавам чуждото мнение,но когато е изпълненно единствено със злоба против останалите е достойно за презрение. Ти осъзнаваш ли,че не подкрепяш своя отбор,а избиваш типично българските си комплекси ,мразейки противника. АЗ отдавна съм го казал,такива теб не са цесекари(такъв бе дядо ми,който ходеше на мачовете на червени,за да им се радва),такива теб са "чорбари" .Мога и да ти дефинирам думата "чорбар" -същество без топки,мислещо за мъж,за което единствената радост е тази,да види Левски паднал,унизен и т.н.,същество без ясна представа какво иска,мислейки си,че е фен на цска,а то всъщност просто е водено от необоснованата си омраза към противника им.

само ти отговори на въпроса-като лееш свинщите си тук,ти сам вярваш ли си? Ако е така,сещай се закъде си,осмицата те чака там в бяла престилка :idea:


Абе ей, смешник, не ми говори ти за омраза бе...

hris83 написа:За цска ясно,че ще влязат,дано и Литекса го сторят заедно с Левски!!!


hris83 написа:същество без ясна представа какво иска,мислейки си,че е фен на цска,


Сега обърни внимание как аз, големият червен "злобар", изписвам всеки път името на Левски и си трай вече, че тъпотията ти е безкрайна.

Потребителски аватар
Stinkata
Мнения: 14587
Регистриран на: 07 апр 2008, 14:05
Контакти:

Re: ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Мнениеот Stinkata » 11 авг 2010, 20:51

svo написа:
Stinkata написа:Така си е. На следващия ви мач , се замислям да си наема една лодка на Ариана. Батко, да са ти останали фойерверки??? :qipbj: :qipbj: :qipbj: :qipbj:

е га пробита лодка ти се падне :qipag: :qipag: :qipag:

И както не мога да плувам, ще си потъна на Ариана-та, за срамота.. :qipag: :qipag: :qipag: :qipag:
ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
svo
Мнения: 8956
Регистриран на: 22 юни 2007, 08:40

Re: ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Мнениеот svo » 11 авг 2010, 21:30

носи си пояс и гледай да не е спукан :qipag: :qipag: :qipag:
ПОДПИС :qipag: :qipag: :qipag: :qipag: :qipag:
Обява: Купувам мед от Словакия :qipag: :qipag: :qipag: :qipag: :qipag:

ludyakon
Мнения: 4751
Регистриран на: 07 окт 2007, 11:35

Re: ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Мнениеот ludyakon » 11 авг 2010, 21:33

Последна промяна от ludyakon на 11 авг 2010, 21:36, променено общо 1 път.
Изображение

rkk
Мнения: 3979
Регистриран на: 17 мар 2005, 21:03
Местоположение: Копривщица/София

Re: ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Мнениеот rkk » 13 авг 2010, 21:53

Написах една статия от две части, така че ще съм ви благодарен, ако кажете мнението си :D
Иначе я има и във futbol-tv.com

Българското футболно хулиганство (в кавички)

Мила родна футболна картинка. 15 000 на стадиона. Левски – Калмар. Рядко се случва на български стадион да има повече от десетина хиляди души, особено в последните години. Само че ако четете български вестници и гледате българска телевизия ще останете с впечатлението, че на стадиона присъстват 15 000 хулигана. Защо? Защото ако сте лесен за манипулиране и четете гореспоменатите статии и гледате поръчковите репортажи, дори безумни игрални(?!) филми, ще се превърнете във враг номер едно на българския футболен запалянко. Вие си представяте закоравял престъпник, който е способен само на едно – да чупи и троши. Вие слагате под общ знаменател термините „привърженик”, „ултрас” и „хулиган”, заклеймявате ги всичките, псувате на улицата всички, които носят шалче на любимия отбор, употребявате всеки ден в речта си израза: „Казаха по телевизора...”.

За това ще си поговорим в следващите редове: за привържениците, за ултрасите, за хулиганите, за това колко е безумно всичко в тази държава да се слага под общ знаменател, защото някои не са удобни на някого, за хулиганството по стадионите, има ли го, няма ли го и най-вече за хората, които искат да убият най-жестоко любовта към спорта.

Част 1:
Аз съм привърженик на футбола, не рецивидист!

В следващите редове нямам намерение да превъзпитавам българина или да променям мисленето му. Знам, че и да искам, няма да мога да го направя. Но искам да кажа нещо, което крещи в мен и в душите на мнозина: Този народ и тази държава ще бъдат на този хал, докато смятаме, че всичко, което някой ни казва, било то и по телевизията е вярно. Неслучайно споменах горе и израза „Казаха по телевизора...”, защото от личен опит знам колко често той се използва в ежедневието на българина. И се използва, защото да манипулираш обикновения български човечец и да набиваш в главата му неверни твърдения е една от най-лесните задачи на Планетата Земя.

Знам, че поне половината от тези, които четат тези редове, ще си кажат: „Какво е това футболно хулиганче, дето се опитва да изчисти имиджа на футболния привърженик?”
Знаете ли? Ще съм доволен, ако си го помислите, защото ще докажете твърденията ми.

Нямам намерение да доказвам, че по българските стадиони няма отрепки, които отговарят на определението „футболен хулиган”. Такива има безспорно, няма защо да се лъжем, а и нямам намерение да казвам на черното – бяло. Но наличието на хулигани не винаги е предпоставка за наличието на абстрактното понятие „футболно хулиганство”. Още повече за негова развита форма. Нима в държава, в която например има 500 будисти, има силно разпространен будизъм?

Всъщност истината е много простичка – например през 90-те години ситуацията, свързана с хулиганите по стадионите, беше много по-тежка. Но за нея не се говореше толкова много. Имаше по-важни неща за вършене в държавата. То и сега има, но е много по-лесно да се създават теми за разговор на хората, които да има кого да плюят, вместо да „хранят” истинските виновници и така да се отклоняват жестоко от истинските си проблеми. Впрочем темата за футболното хулиганство е една от любимите на родните ни медии, особено хранените от управляващите национални телевизии, преимуществено една от тях. И когато няма с какво да си запълнят времето, плюят футболния запалянко. Наред. Без изключение. Така е най-лесно. Феновете да бъдат по-големи престъпници от онези, които съдът пуска, защото прокурорите са кретени. Или платени. И засмени. Друга тема.

Да, инциденти има. Да, проблеми има. Да, да ходиш на някои мачове, честно казано е опасно – вечното дерби, Миньор – Левски, дербито на Пловдив и още няколко. А другите? Нима е по-опасно да идеш на футболен мач, отколкото да шофираш по българските пътища например? Това го казвам от позицията на човек, който знае какво значи да бъдеш там, където е най-взривоопасно. На българския стадион важи правилото: „Ако не си търсиш тупаника сам, шансът да го получиш клони към нулата”. Да, такива случаи има, но трибуните не са бойно поле, войната, която описват българските драскачи и гениални журналисти не съществува. Но те имат задача – феновете трябва да бъдат заклеймени, да бъдат „лошите”, да бъдат престъпниците, които са най-голямото зло за държавата. Защото са трън в очите й...


Част 2:
Държавата срещу футболните агитки

От известно време в българските медийни среди тече сериозна кампания срещу футболните запалянковци. С две думи – създаване на имидж на бандити. И ако сте от тези, които все още разсъждават трезво и не слагате всички под общ знаменател, както за жалост правят много хора, то ще забележите нещо, което се набива на очи на всеки, който поне веднъж е стъпвал на стадион в последните няколко години. Футболните агитки не се състоят преизмуществено от скинари, хулигани и какви ли не още индивиди, които грубо казано само търсели кого да пребият. Да, няма какво да се правим на ударени с мокър парцал, такива има, но не само, че не са мнозинството, ами дори напротив – малцинство са. И то когато говорим само за агитките, въобще дори не обръщам внимание на цялата публика, заела места на стадион „Васил Левски”, „Георги Аспарухов”, „Българска армия” и т.н.

Няма да тръгвам да използвам клишета като „интелигентни момчета и момичета”, такива каквито обаче на практика са повечето фенове по българските стадиони. В това може да се убеди всеки, който стъпи на стадиона и има контакти с тези хора, вместо да говори наизуст, без да е стъпвал някога на футболен мач или пък който се информира за споменатото само гледайки телевизия и четейки вестници.
Именно тези момчета и момичета са голямата „опасност” за останалите, които стъпват на стадиона (правим уговорката, че на стадиона е също толкова опасно, колкото и навсякъде в заобикалящия ни свят, а и да не забравяме трагичното състояние на трибуните – много по-вероятно е да те нарани стърчащо желязо, отколкото футболен хулиган). Всъщност обаче тези момчета и момичета са опасни, уважаеми. И докато си мислите: „Тоя пак нещо се е побъркал..” аз ще ви кажа отговора. Опасни са за държавната власт.

Кой е свързващото звено между повечето големи протести срещу управляващите от последните години? Коя остана последната общност от хора, които постоянно и без страх изразява мнението си по наболелите проблеми в държавата, която не остава длъжна на несправедливостите, случващи се в страната, опитвайки се да повдигне публично въпросите, които хората коментират вкъщи на масата, „постлана” със салата и ракия?

Футболните агитки. Да, има вражда между агитките на стадиона. Да, псуват се. Да, понякога има хулигани в тези агитки, които се сбиват. Да, това е факт. Но е факт и друго – когато се наложи тези хора са заедно – може би не физически, особено по-крайните от тях, но със сигурност са заедно в идеите си. И когато са изправени през несправедливост имат своя общ враг – държавата, враг, който ги обединява. Стават силни, а някои се плашат. До смърт.

Какъв е начинът да се реши „проблема”? Ясно, че не може да бъдат унищожени, но може да се направи друго – да им се създаде лош имидж, за да може да не бъдат подкрепяни и така протестите да не бъдат масови. С едно основно оръжие в джоба на властта – всички да бъдат поставени под общ знаменател. Всеки с шалче е убиец или най-малкото закоравял престъпник.

Пример. Организира се митинг. Чуваме следния зов по радио – и телевизионни програми, по вестници и сайтове: „Ама вие да не им вярвате на тези? На тия, дето трошат по стадионите и дето знаят само да се чудят кого да пребият?” И много хора се връзват... Дали защото използват израза „Казаха по телевизора...” или поради други причини не знам, но не подкрепят „бандитите”. А вярват на истинските...

Същият ефект се постига и на самите футболни стадиони. Малко се обръща внимание на мнението на агитките, изразено чрез плакати и транспаранти, защото не се харесва на когото трябва. Медиите си държат „устата затворена”, а чрез поддържането на мита за масовото футболно хулиганство, стадионите са празни (разбира се това не е единствената причина за липсата на запалянковци, но една от основните) и съответно малко хора се „докосват” до проблеми в страната, за които може би дори не са чули, защото понякога просто няма откъде.

За да се постигне споменатата цел бе използван и лингвистичен метод. Вече за обикновения манипулиран човечец термините „привърженик”, „ултрас” и „хулиган” означават едно и също. Иди му разправяй, че първият ходи на стадиона, гледа си мача и след това спокойно се прибира вкъщи, вторият е част от агитките, вее знамена, създава истинската атмосфера по стадионите с действията си, а третият е отвратителният вид, който предизвиква сбивания и инциденти преди и след мачовете, но със сигурност не е толкова разпространен, колкото се изкарва. Същото между другото се получи с термините „патриот”, „националист”, „шовинист” и дори нацист (?!), но това е тема на друг разговор.

Впрочем на мен ми е ясно, че цялата тази „операция” срещу футболните агитки успя. Това виждат очите ми, когато се разхождам по улиците с шалче или фланелка на любимия отбор. Тъжно е. Много е тъжно. А много хора дори не осъзнават колко е ужасен този факт. Защото са част от масата. Подсмрък.
Изображение

Потребителски аватар
Stinkata
Мнения: 14587
Регистриран на: 07 апр 2008, 14:05
Контакти:

Re: ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Мнениеот Stinkata » 13 авг 2010, 22:34

По част 1 - Футболни хулигани има. Враждуващи групировки от футболни фенове също. Чувал съм, че даже има уговорки за срещи между тях, с цел да се разбере кой - кого (Това и ти си го писал в Част 2).... С изключение на форумните закачки обаче не съм чул някой да обобщава всички фенове с думата "ХУЛИГАНИ". Напротив - доста често чувам коментари от сорта "ето заради такива псевдофенове стадионите са празни"(прозвуча като от устата на Петела :qipag: :qipag: :qipag: ). Отдавна Телевизорът не е единствен източник на информация. Като казвам "Телевизорът" имам предвид медиите. Сбъркана ти е тезата... Опитваш се да обориш нещо, което, така или иначе, никой не твърди...

По Част 2 - Ще се спра само на частта, която не се повтаря с нещата от Част 1
Кой е свързващото звено между повечето големи протести срещу управляващите от последните години? Коя остана последната общност от хора, които постоянно и без страх изразява мнението си по наболелите проблеми в държавата, която не остава длъжна на несправедливостите, случващи се в страната, опитвайки се да повдигне публично въпросите, които хората коментират вкъщи на масата, „постлана” със салата и ракия?

Футболните агитки. Да, има вражда между агитките на стадиона. Да, псуват се. Да, понякога има хулигани в тези агитки, които се сбиват. Да, това е факт. Но е факт и друго – когато се наложи тези хора са заедно – може би не физически, особено по-крайните от тях, но със сигурност са заедно в идеите си. И когато са изправени през несправедливост имат своя общ враг – държавата, враг, който ги обединява. Стават силни, а някои се плашат. До смърт.
Нали си спомняш, протеста, в чиято организация самият ти участва. Някои толкова се бяха уплашили, че изчакаха лудите да се налудуват, игривите да се наиграят и после ги сбухаха наред. Та даже и малко от нефутболнитефенове го отнесоха... Голям страх падна...
Ако направим съпоставка за влияние при протести, таксиджиите и изобщо превозвачите са тези, от които някои се плашат. Защото са в състояние да блокират живота в целия град. Футболните агитки са елементарни за противодействие. Обяснението за пияни и дрогирани, винаги върши работа като оправдание за проявено насилие спрямо тях..
Иначе - да - понякога агитките се обединяват срещу врага... Само дето повечето не знаят за каква кауза са се обединили..
ИзображениеИзображение

rkk
Мнения: 3979
Регистриран на: 17 мар 2005, 21:03
Местоположение: Копривщица/София

Re: ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Мнениеот rkk » 13 авг 2010, 22:50

Като цяло има неща, за които си със сигурност прав, но таксиджиите ми се струва, че отдавна не са това, което бяха. :?

А за лудуването на 14-ти януари, защото там просто използваха едни индивиди на едно червено ченге, дето много мрази педерасите, да нажежат обстановката и използваха омразата на най-крайните от футболните фенове към полицията, които бяха там, за да създадат размирици и да разтурят протеста. Най-кратко казано. Но не ми се връща повече към това, защото съм го обяснявал стотици пъти :)
Изображение

Потребителски аватар
Stinkata
Мнения: 14587
Регистриран на: 07 апр 2008, 14:05
Контакти:

Re: ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Мнениеот Stinkata » 14 авг 2010, 07:12

rkk написа:Като цяло има неща, за които си със сигурност прав, но таксиджиите ми се струва, че отдавна не са това, което бяха. :?


А... чакай Бойко да с махне от власт и пак ще говорим.... За използването на футболните фенове - тогава ченге ги е използвал, друг път са други... Това имах и аз предвид - лесно манипулируема, зависима от доста неща, маса хора, за която на никого не му пука особено.
ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
sasho_1989
Мнения: 15752
Регистриран на: 01 апр 2005, 09:04
Местоположение: ПЛОВДИВ майна
Контакти:

Re: ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Мнениеот sasho_1989 » 16 авг 2010, 18:05

7 000 във В група - как е а? :qipaz: :qipaz: :qipaz:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Христолов
Мнения: 7678
Регистриран на: 14 сеп 2007, 18:19
Местоположение: Във форума!

Re: ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Мнениеот Христолов » 16 авг 2010, 18:18

7000 :qipbj:

Потребителски аватар
sasho_1989
Мнения: 15752
Регистриран на: 01 апр 2005, 09:04
Местоположение: ПЛОВДИВ майна
Контакти:

Re: ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Мнениеот sasho_1989 » 16 авг 2010, 18:45

Може и 8000 да са де - няма лошо :qipbo:

уникално атмосфера - поевече от половината А група ряпа да яде за това :qipaz: :qipaz: :qipaz:
Изображение

Потребителски аватар
vill_1
Мнения: 17483
Регистриран на: 03 дек 2007, 13:39

Re: ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Мнениеот vill_1 » 16 авг 2010, 18:49

Взех да го понамразвам този отбор,честно.Но няма как да се изкажа тук,защото единствения фен го смятам за приятел,други няма тук и ще излезе като лична нападка.Ако можех да пиша в гонг.бг,щях да ги скапя!
Изображение

Потребителски аватар
sasho_1989
Мнения: 15752
Регистриран на: 01 апр 2005, 09:04
Местоположение: ПЛОВДИВ майна
Контакти:

Re: ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Мнениеот sasho_1989 » 16 авг 2010, 18:54

Що го мразиш?Защото събира повече публика от 2/3 от отборите в елита ли? :shock: #-o #-o

п.п Вилка,

Изображение
Изображение

Потребителски аватар
vill_1
Мнения: 17483
Регистриран на: 03 дек 2007, 13:39

Re: ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Мнениеот vill_1 » 16 авг 2010, 18:55

Не е заради броя на публиката,но не искам да влизам в спор. :qipad:
Изображение

Delija
Мнения: 52320
Регистриран на: 03 апр 2006, 17:05

Re: ФЕНОВЕ, АГИТКИ..... 10-та част на раздумката

Мнениеот Delija » 16 авг 2010, 21:06

Stinkata написа:По част 1 - Футболни хулигани има. Враждуващи групировки от футболни фенове също. Чувал съм, че даже има уговорки за срещи между тях, с цел да се разбере кой - кого (Това и ти си го писал в Част 2)....


Сигурно ще ти е интересно и да чуеш, че самият Дуче преди време нерядко организираше подобни "спаринги". Което не му пречеше понякога да кани на "разпивка" някои от опонентите си, с които естествено отдавна се знаят. :qipaz:


Върни се в “Футбол - България”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 31 госта

cron