На маса: Политика

Потребителски аватар
Al
Мнения: 8451
Регистриран на: 22 окт 2007, 14:54
Местоположение: Луксозенец

На маса: Политика

Мнениеот Al » 09 апр 2013, 09:43

За сефте пускам тема. :qipbo:

Заглавието иде да каже, че дискусиите са спокойни и неангажиращи. :qipap:
maryan unfaitful написа:А Рафа несъмнено щеше да е олимпийски герой в древността, може би дори щеше да влезе в древногръцките митове като полубог.

Изображение

Потребителски аватар
annysy
Модератор
Мнения: 14896
Регистриран на: 16 май 2006, 19:40
Местоположение: Bulgaria

Re: На маса: Политика

Мнениеот annysy » 09 апр 2013, 11:24

:qipag: Аз идвам за първата част от темата...
Изображение

Потребителски аватар
Мичо
Site Admin
Мнения: 30049
Регистриран на: 20 мар 2005, 15:07

Re: На маса: Политика

Мнениеот Мичо » 09 апр 2013, 11:30

Айде почвайте се, че ми е скучно. 8)
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Изображение

Потребителски аватар
Stinkata
Мнения: 14586
Регистриран на: 07 апр 2008, 14:05
Контакти:

Re: На маса: Политика

Мнениеот Stinkata » 09 апр 2013, 11:41

Пренебрегвайки жанра на темата - политическия,
след малко ще бъда На маса: В Полиграфическия ....

:qipaz: :qipag: :qipag: :qipag:
ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: На маса: Политика

Мнениеот 8 » 09 апр 2013, 13:25

Просто и ясно ФАКТИТЕ говорят, че в края на 80-те години българина е най-богат в своята история. Пак фактите говорят, че тогава средната заплата, приравнена в днешни пари, е приблизително 3 хиляди лева. Дори и това обаче може би не отговаря на истината, а са и повече, защото като сложа и още фактори като (тогава) нито един безработен и 40 часова работна седмица това прави повече парите, защото сега и 3 хиляди да са няма да отговарят на истината при положение, че не всички ще ги получават (има безработни), както и ако работиш едно 60 часа за тях. Като ще е така може би трябва да са и 5 хиляди (ако не всички ще ги получаваме и ако ще работим 50% повече време за тях, на практика месец и половина в един месец).
Ако нещо горните цифри ти се виждат нереални, защото са мои, но плод на анализиране на факти от други хора представени пред обществото, веднага ти давам линк към интервю пред Радио Дарик с мен в което в началото на 2008 обявявам край на спада на долара, започнал десетилетие по-рано, за есента на 2008 на нива около 1.60 (евро/долар) и което в него момент си е стрелба в тъмното, няма как и кой да знае какво ще стане за нещо което не е факт. Е в момента е. Най-ниската точка е точно там и е от есента на 2008. Прогнозата е с точност по-малка от 1 стотинка. После кажи и ти коя си, за да видим колко пък стойност имат твоите думи.

Какво се опитваш да ни убедиш. В момента 7 милиона души слугуваме на 1000 фамилии. От тези 7 милиона души, по една или друга причина, НО ТЯ Е СТЕЧЕНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА, А НЕ ПОВЕЧЕ УМ, половин милион или малко повече (прословутите 9%) са печеливши от несправедливата ситуация и нямат много файда да я псуват, защото има какво да губят. Тук попадат почти всички от форума, да не казвам всички. Някои, при спора за строевете, все пак не са толкова кухи като теб и виждат, че в дългосрочен план така не може да продължава, защото ясно е, че това ще се срути и това което имат няма да го имат. От тази гледна точка Емо или Ал са на другата позиция. Не, че е лошо като сега ама при 7 милиона гладници те нямат аудитория, която да им се любува на качествата (разбирай да им ги купува) и след години те са следващите. Не така стой въпроса със средния немец. Той има аудитория от 80 милиона немци и му е лесно. Нашенецът с малко по-голяма от носа си визия би искал същото. Ти не си дори и там. Едно гюле, което гледа в момента и днес да се натъпче в Пикадили и въобще и не мисли за утре.

Какво не ти е ясно дори и само като цифри и икономически и без да влагаме патос в идеологии и колко по-справедлив и по-честен е бил соца от сегашния геноцид? Ето ти едно измерване изразено само в пари,без емоции (да чете и Весито и да види колко е беден сегашния строй). Всяко нещо струва пари. Не е правилно да се гледа само чистата заплата, въпреки че и така сегашното не виждам с какво превъзхожда. Ако на мен ми осигурят тока, водата, храната, облеклото и всичко за месеца 300 лева заплата (за кафенца) си е по-добре отколкото 500, но с нищо осигурено от другите разходи. Та към примера. Удоволствието да се разхождаш като свободен човек и да не се притесняваш от някой злонамерен акт на околните винаги можеш да го имаш, но и то винаги струва пари (без значение на строя). Преди не е било "безплатно". Именно с голямата държавна намеса се е осигурявало, а ние си плащаме за това с по-ниски заплати (и така и за здравеопазване, образование и останалите неща). Днес абсолютно същото можеш да си го осигуриш, но то пак се плаща. Сега обаче я няма държавата (или поне намесата и е почти нулева) и плащането трябва да е по-друго. Не, че има някакво значение, важен е крайния резултат. Ами наемам примерно 5 гарда на заплата по 2 хиляди лева, които да стоят неотлъчно около мен и членовете на моето семейство и става същото като в соца. Децата могат да играят и посред нощите. Разлика никаква няма. И тогава и сега готино и свободно и тогава и сега е платено за това под една или друга форма (няма хора които да го правят за теб безвъзмездно независимо дали е милицията от тогава или охранителите от сега). Да ама виждаш колко скъпо излиза това удоволствие, хиляди. Това какво означава? Че преди, имайки това удоволствие (всеки българин!!!), ние на практика сме разполагали с хиляди. Ние сме го получавали. Няма значение дали плащайки големи данъци на държавата или имайки големи суми разполагаеми пари с които да си наемем гардове. Тогава ДА, сега НЕ. С езика на цифрите тогава богат, сега беден. Да не говорим за още десетки неща подобни на този пример и картината е наистина отчайващо в полза на миналото. И Веси тук ще ми дрънка какво толкова ни харесвало. Ами много просто, вашия капиталистически призив, че тогава е било много по-богато. Ако не го разбираш ми давай 2/3 от парите с които разполагаш и аз ще те питам "какво толкова не ти харесва с останалата една трета, нима парите и нещата които получаваш срещу тях са най-важното?" НЕОСПОРИМ ФАКТ, МОЖЕ БИ С РАЗЛИЧНИ ОЦЕНКИ ОТ РАЗЛИЧНИТЕ ХОРА (И ПРИСТРАСТИЯТА ИМ КЪМ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ СТРОЙ) Е ЧЕ ТОГАВА (ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО-МАЛКО) Е БИЛО ПО-БОГАТО И ПОВЕЧЕ СМЕ ИМАЛИ. Тоест и най-слепите, които не виждат разликите в пъти, поне не могат да не признаят, че тогава е имало все пак нещо повече (и доуточняват, че за сегашното пречели комунистите).

Кое не е ясно? Вземете всичко с което се сблъсквате в живота и измервайте. Ток, вода, храна, дрехи, сигурност, образование, лечение и смятайте и ще видите като горния пример с безопасността колко по-богати сме били преди. А колко би струвало сега ако искаме да имаме удоволствието да текат чешмички с вода в градските градини? Това го имаше преди, сега не. Да кажем ако всички заделим по 30 лева от заплатите си може и да го има пак. Ами прибавете ги тези 30 лева към онзи миналия строй, а не да ги броите за нищо само защото по подразбиране си е имало течащи чешмички. Това струва пари. Сега го няма и трябва да се заплати. Трябва да имам 30 лева повече доход, за да заплатя с тях да имам онова което са го имали хората преди 89. Всички тези сметки ако се направят направо е катастрофално бедна сегашната ситуация мила ми Веси.

И на въпросните примери не пускайте някакви олигофрении като "да, но има и обратни неща-сега можем например да пътуваме къде ли не по света". Горните примери засягат цялото общество, сегашните единици, те не са признак за икономиката ни, по-скоро за кражбите на някои. Колко хора сега пътуват до канарските острови, че да вземаме тази свобода за меродавна? Мен ме касае също толкова много колкото ако може и в Космоса да се пътува от обикновените земни жители, тоест никак. Така е и за милионите. Обратно, онзи пример с безопасността при социализма касае на практика цялото население, въпреки че за отделни хора не се е получило (и тогава е имало някаква престъпност макар и много малка).

И последно, защо не вземете и оценката на странични непредубедени хора? В разговор с германец в чужбина (от бившото ФРГ е, не от ГДР), когато стана дума, че съм българин, той знаете ли за какво се сети първо? Бил в далечната 1980 година в България, на някакво си златни пясъци, едва ли съм го чувал (аз се усмихнах и му казах, че живея в града, който е най-близо до курорта и го знам) и му направило впечатление, че и след 12 часа полунощ децата им (негови, на приятели, на други туристи) си играели най-спокойно необезпокоявани по улиците и без надзор от родителите. Това се сещаше за държавата ни. За съжаление (на вас) достижение на соца, не на демокрацията. Не ни похвали с мутри или нещо плод на новите времена. Защо? Нали уж сега са хубавите неща. Не, той онова беше видял и искрено завиждаше дори като представител на най-богатата европейска държава. Ми за завиждане си е, нулева престъпност и в най-развитите капиталистически общества няма.
Ако си цесекар бъди докрай!

Потребителски аватар
Христолов
Мнения: 7678
Регистриран на: 14 сеп 2007, 18:19
Местоположение: Във форума!

Re: На маса: Политика

Мнениеот Христолов » 09 апр 2013, 13:31

дай интервюто

Потребителски аватар
dgeorgiew
Мнения: 4548
Регистриран на: 12 апр 2005, 14:15

Re: На маса: Политика

Мнениеот dgeorgiew » 09 апр 2013, 16:36

Властите в Лос Анжелис продължават активно борбата с тютюнопушенето. В съответствие с инициативата „Живот без тютюнопушенето”, живущите в т. нар. общности, където живеят сто и повече хора, ще трябва незабавно да спрат да пушат в дома, в асансьора, на паркингите. Освен това, в рамките на инициативата, подкрепена от членове на сдруженията на собствениците на жилища, ограниченията ще засегнат и тези, които обичат да пушат на балкона или в колата си, паркирана около сградата.
Отказалите да се включат в инициативата ще им бъде предложено да се преместят. А нарушителите ги заплашва глоба от 125 долара, предаде ИТАР-ТАСС.


Преследване до последна струйка дим за тази смръдлива пасмина. :qipaq: :qipaq:
Изображение

Потребителски аватар
Мичо
Site Admin
Мнения: 30049
Регистриран на: 20 мар 2005, 15:07

Re: На маса: Политика

Мнениеот Мичо » 09 апр 2013, 16:37

А така, сеч за всичките Емевци и Аловци. :qipaq: :qipaq: :qipaq:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Изображение

Потребителски аватар
Христолов
Мнения: 7678
Регистриран на: 14 сеп 2007, 18:19
Местоположение: Във форума!

Re: На маса: Политика

Мнениеот Христолов » 09 апр 2013, 18:14

Изборите няма да ги спечели ГЕРБ или БСП, а Групировката

9 Април 2013

Иван Бакалов

Ако някой си мисли, че изборите ще ги спечели ГЕРБ или БСП, греши. Изборите са само за парлама. Всъщност на власт е Групировката. Коя е Групировката? Трудно е да се каже с имена, но става дума за един конгломерат от политика, бизнес, капитали, разделен основно между Борисов и Доган.

Чу ли някой един детайл в изказването на кандидат-премиера на БСП Орешарски по „Панорама”? Как той каза, че не е проблем, дето парите на държавата са в Корпоративна търговска банка? Само тази реплика говори ясно нещо много просто – който и да дойде на власт, Корпоративна търговска банка (КТБ) и целият медиен конгломерат зад нея с вестниците и телевизиите на Пеевски, ще продължат да печелят от парите на държавата. Не било проблем…

Какви притежава КТБ? Вече никой не знае. КТБ е 32% собственост на омански фонд. Тя купи „Булгартабак” в съдружие с руската Външнотърговска банка, в която също има арабски капитали.

КТБ купи и БТК-Виваком, пак в съдружие със същата руска банка. КТБ в конгломерат от свързани фирми и лица притежава две от фирмите за цифровизацията, две телевизии, десетина вестника, печатници, радиа. Хора и фирми, свързани с КТБ притежават електроцентрали, винарски изби, предприятия, земи.

Това е най-голямата групировка, която е създавана в България от Мултигруп насам. Това не става ей тъй, от трудолюбието на един мустакат банкер. За разлика от Мултигруп, Групировката хвърли много пари за медии, чрез които рекетира и обслужва политици. Друга банка, която стана частично собственост на омански фонд, пък сложи ръка върху вестниците “Труд” и “24 часа”. Уж няма нищо общо. Въпрос на време е да стане ясно дали и как е зависима и бТВ от конгломерата зад КТБ.

Държавните пари са набутани в КТБ по искане на Доган при Тройната коалиция. При Борисов тези пари в КТБ бяха удвоени, а малко преди това 32% от банката стана оманска собственост. Срещу държавните пари (90% от фирмите в енергетиката – НЕК, АЕЦ, Булгаргаз и др., БДЖ и др.) банката плаща 1,5% лихва, както сам призна публично шефът на КТБ Цветан Василев. Като се знае, че лихвите по кредитите у нас са към 15%, всеки сам може да направи сметката за какво става дума.

Банкерът Василев даде необичайно агресивно интервю срещу президента Плевнелиев в австрийски вестник. Това може да направи само човек, който се чувства по-силен от държавата, и който е накаран от хората зад него да го направи. Иначе банкер да се заяжда с президент – такова животно по света няма. Причината е проста – на служебното правителство, назначено от президента, му хрумнало да помисли за правила как да се избират банки за сметки и депозити на държавни компании. Тоест – временното правителство аха да посегне на Групировката, която паразитира върху държавата. Това вероятно ще се размине след предупредителната атака.

Очевидно Групировката е толкова силна, че предложеният от БСП за премиер Орешарски е трябвало да направи публично заклинание в „Панорама”, че няма да й пречи. Той е накаран да каже това по телевизията, иначе ще го отсвирят като кандидат, най-малкото ще го смачкат медиите на Групировката.

Всички помнят как Доган публично унизи премиера на тройната коалиция заради Пеевски. Когато Станишев уволни зам.-министъра на „Бедствията и авариите” Пеевски, само след две седмици го назначи отново, принуден от Доган. От Доган тогава зависеше правителството. Той дърпаше конците, както и сам каза в един разпространен видеозапис преди изборите (виж тук). Затова мнозина гласуваха за ГЕРБ, за да отстранят Доган и корупционните му схеми от властта.

И?

Всичките закани на Борисов как ще разследва Доган, Пеевски, министрите от ДПС и т. н. останаха празни приказки. Съществуващите схеми се развиха, появиха се и нови. Това разрастване на банката и включване на нови акционери дали не беше видимата част от мутренските маниери – пускаш ни да влезем в бизнеса, ще има за всички? В колко още бизнеса така се е разпростряла като тумор Групировката?

Има основания политологът Евгений Дайнов като нарича ГЕРБ не партия, а групировка. Но Групировката е нещо друго, над всичко, ГЕРБ е само елемент от нея, нейна маша.

Доган остана силен и след като падна тройната коалиция, чувстваше се добре и при ГЕРБ. Срещу какво – той си знае. И сега, когато той не се кандидатира за депутат, неговите аватари Пеевски и Лютви Местан са водачи на по две листи на ДПС. И валсът на медии, държавни пари и власт ще продължи.

Може да е парадоксално, но дори когато Борисов публично напада Доган (театралното му изявление пред парламента, че той искал да го убие), двамата остават съдружници в Групировката. Или може би в онзи момент са имали нещо да делят и този театър е част от пазарлъка…

Затова нека няма учудени, ако в следващия разпокъсан парламент, без явен победител на изборите, се появят странни коалиции. Но и който се плаши, че Групировката ще става все по-силна, също греши. Нека погледне назад какво се случи с всички групировки по време на прехода. Рано или късно те се разпадат и започват войни за парчетата.

Дали сегашните избори не са началото на делбата?

Delija
Мнения: 52320
Регистриран на: 03 апр 2006, 17:05

Re: На маса: Политика

Мнениеот Delija » 09 апр 2013, 18:34

emevev написа:Числа за бомбардираните германски цели от американците (по възможност да са преди времето, в което има яснота около изхода на войната)

СССР нямало да спечели без САЩ - това можем да го гадаем само... Със сигурност САЩ нямаше да спечели без СССР обаче - това е повече от ясно (то няма и как да стане, без да се влезне в битка) :roll:
Подкрепата си е подкрепа (затова са били съюзници все пак). Канада е далеч по-активен участник във войната (например)
Това за първото и второто място не го повтаряй!! Безумно е!!


Да, СССР без САЩ никога не би спечелил тази война. Най-малкото няма ресурсите, за да го стори. Затова и се принуждава да приема огромната помощ от иначе идеологическия си враг. САЩ едновременно воюва из половината земно кълбо, и хем не взима от никого никаква помощ, хем и раздава огромна такава на Великобритания, СССР и Китай. Сам си направи сметката кой колко е мощен.

Delija
Мнения: 52320
Регистриран на: 03 апр 2006, 17:05

Re: На маса: Политика

Мнениеот Delija » 09 апр 2013, 18:41

П.П. все още очаквам мненията ви (и на Весето) за съдбите на ястребинчетата, Гео Милев и Никола Вапцаров (може и да обобщавате - не е нужно за всеки поотделно, за да не пиша много имена...)


Естествен отговор на въоръжената борба, подета от същата долна сган. Комунягите сами включват в арсенала си терорът и убийствата на политически съперници, още от `20-те години на миналия век. Каквото повикало, такова се обадило.

Потребителски аватар
emevev
Мнения: 7789
Регистриран на: 23 мар 2006, 22:04
Местоположение: София

Re: На маса: Политика

Мнениеот emevev » 09 апр 2013, 18:51

Заради подобни тъпи логики, недей (ти поне, понеже ти ми я цитираш) да споменаваш за репресии след 1944г. [-X
(като трепят и инквизират едните е "каквото повикало, такова се обадило", а когато правят същото с другите, те са интелектуалци, подложени на геноцид и терор) =D> =D> =D>
Срамота! :oops:

За САЩ, тяхната мощ и маловажните 20млн. души загуби на СССР няма какво повече да ти пиша.... Дано си от малкото, които тълкуват толкова йезуитски очевидни факти от войната :!: [-o<
ИзображениеИзображение
1837-1873

Потребителски аватар
emevev
Мнения: 7789
Регистриран на: 23 мар 2006, 22:04
Местоположение: София

Re: На маса: Политика

Мнениеот emevev » 09 апр 2013, 19:12

Весе, много хубав линк си пуснала - просто трябваше по-дълго време да се ровя, та добре че си ми посочила по-конкретно къде да търся... От написаното там разбрах, че
За всяка страна-членка се определя гарантирано общо количество (квота) въз основа на историческото" производство на краве мляко.

:qipag: :qipag: :qipag: :qipag: :qipag: :qipag:
доста странно започваме с квота от 979 хил. тона (общо за двата вида квоти), след като през 1989г. сме произвеждали близо 2 400 хил. тона

този линк ми помогна (благодаря за което) и да намеря квотите за 2011/2012 година:
http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode ... =677271:cs

доста интересни са, прегледай ги (най-долу)
ИзображениеИзображение
1837-1873

Потребителски аватар
emevev
Мнения: 7789
Регистриран на: 23 мар 2006, 22:04
Местоположение: София

Re: На маса: Политика

Мнениеот emevev » 09 апр 2013, 19:23

Чърчил е бил доста противоречива личност и в Европа, и във Великобритания... Популярна личност, безспорно - ама че е признат за положителен герой повсеместно, съвсем не съм съгласен [-X

И понеже не се сещаш: в първите години след войната, западноевропейските страни са... наплашени!! ;) От едната страна имат континент, незасегнат от войната, представляващ една-единствена държава (федеративна): САЩ, а от другата страна имат мощен съюз, победил армията, която (с изкл. на Великобритания) ги е прегазила за седмици и взел под крилото си цяла Източна Европа: СССР
Логично се насочват към създаването на собствен съюз, чрез който да се чувстват сигурни...
ИзображениеИзображение
1837-1873

Delija
Мнения: 52320
Регистриран на: 03 апр 2006, 17:05

Re: На маса: Политика

Мнениеот Delija » 09 апр 2013, 19:33

emevev написа:Заради подобни тъпи логики, недей (ти поне, понеже ти ми я цитираш) да споменаваш за репресии след 1944г.


Логиките не са тъпи, зад тях стоят факти. И много добре го знаеш.

emevev написа:(като трепят и инквизират едните е "каквото повикало, такова се обадило", а когато правят същото с другите, те са интелектуалци, подложени на геноцид и терор) =D> =D> =D>
Срамота! :oops:


Да, като те трепят, ще трепеш и ти. Мръсната болшевишка сган сама започва политиката на убийства. Естествено, че ще й отговорят по същия начин.

emevev написа:За САЩ, тяхната мощ и маловажните 20млн. души загуби на СССР няма какво повече да ти пиша.... Дано си от малкото, които тълкуват толкова йезуитски очевидни факти от войната :!: [-o<


Войната не я обръщат умрелите, особено в СССР на Сталин. Самият Сталин е избил много повече от своянарод, отколкото Хитлер. Тоя изрод никога не е имал човешкия живот за нещо.


Върни се в “Разни”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 13 госта

cron