Из дебрите на историята - сблъсъци част 2-ра


Потребителски аватар
8
Мнения: 23202
Регистриран на: 01 сеп 2005, 19:37

Re: Из дебрите на историята - сблъсъци част 2-ра

Мнениеот 8 » 25 авг 2011, 10:02

Що пък сблъсъци?
Аз дискутирах с Казуса и ми е интересно да чувам всякакви мнения, защото знам, че понякога по невнимание мога да имам предубеденост от гледна точка на позициите си (мъж, християнин, българин, бяла раса, европеец).

Пример: Като залегнало мислене в мен, а предполагам и във вас, може би е, че като християни сме най-цивилизованите и най-умните, а примерно при Исляма са луди и реактивни типове. Да ама ако някой страничен ти зададе въпроса "а защо вие предизвикахте най-големите кръвопролития и световните войни" малко трудно ще излезеш с номера за лошите ислямисти от 11 септември.

ПП. С примера не обиждам християните, защото Исус не би одобрил много войни водени в негово име. Това са актове на хора, а не стремежите на религията.
Ако си цесекар бъди докрай!

Потребителски аватар
rafaelis
Мнения: 5764
Регистриран на: 06 мар 2008, 19:22

Re: Из дебрите на историята - сблъсъци част 2-ра

Мнениеот rafaelis » 25 авг 2011, 10:12

8 написа:Що пък сблъсъци?


Защото си мислех за един сблъсък на танкове :qipag: , започващ от средата тук
viewtopic.php?f=19&t=6650&st=0&sk=t&sd=a&start=735(
и завършващ тук
viewtopic.php?f=19&t=6650&st=0&sk=t&sd=a&start=825
и дано в новата тема се получават подобни такива. :qipbo:

Потребителски аватар
rafaelis
Мнения: 5764
Регистриран на: 06 мар 2008, 19:22

Re: Из дебрите на историята - сблъсъци част 2-ра

Мнениеот rafaelis » 26 авг 2011, 08:01

Никакви сблъсъци няма тука. :qipbl: :qipap:


Последните постове от предната тема ме подсетиха, че хората и на съвсем различни езици могат да се разбират. :qipbo:

Испанец и турчин се пазарят. Разбират се с жестове и по някоя английска дума.
От време на време испанецът вмъква по едно успокоително "кеш? окей - маняна, маняна".
Турчинът от своя страна - "но проблем, яваш, яваш".
В крайна сметка приключват пазарлъка и сядат да пият.
По едно време турчинът пита:
- Всичко разбрах, само едно не съм сигурен - какво ще рече "маняна"?
- маняна "ще стане тая работа, ама друг път, не днес".
- Аааа, добре.
След малко испанецът се присетил:
- А пък ти имаш един навик - чух, че все си мърмориш "яваш, яваш" - туй пък какво е, да не си баеш няк'ва молитва?
- Не съвсем, какво да ти кажа - абе нещо като ваш'то "маняна" е, само че без тоя елемент на спешност... :mrgreen:

Потребителски аватар
VILIO
Мнения: 10931
Регистриран на: 18 апр 2007, 17:25
Местоположение: Сексагинта Приста
Контакти:

Re: Из дебрите на историята - сблъсъци част 2-ра

Мнениеот VILIO » 28 авг 2011, 11:42

Ноевият потоп се е случил в Черно море преди около 7600 години. До пропукването на Босфора сладководното езеро е било събирателен пункт за народите от Европа и Азия, предлагайки прясна вода, риба, дивеч и плодородни почви във времена на ледников период. Напредналите култури се пръснали във всички посоки, спасявайки се от нестихващото бедствие. Част от тях били шумерите, владеещи корабоплаването, които после са запазили спомена за потопа в епоса за Гилгамеш – почти идентичен с разказа в „Битие", само че записан поне 1200 години по-рано.

Това е само началото на смелата, но добре подплатена хипотеза на световноизвестния геолог и океанолог от Колумбийския университет проф. Уилям Райън. Ще ви запознаем с аргументите за това смело предположение. А също и с най-новите неоспорими доказателства за черноморския потоп, които той и българските учени събраха по време на експедицията с научноизследователския кораб „Академик". Екипът на Списание 8 бе в ролята на корабния летописец, документирайки всеки детайл от историческите открития.
Изображение

Потребителски аватар
Христолов
Мнения: 7678
Регистриран на: 14 сеп 2007, 18:19
Местоположение: Във форума!

Re: Из дебрите на историята - сблъсъци част 2-ра

Мнениеот Христолов » 28 авг 2011, 12:36

това само увода ли е

Потребителски аватар
VILIO
Мнения: 10931
Регистриран на: 18 апр 2007, 17:25
Местоположение: Сексагинта Приста
Контакти:

Re: Из дебрите на историята - сблъсъци част 2-ра

Мнениеот VILIO » 28 авг 2011, 12:55

Изображение

blazev1992
Мнения: 8544
Регистриран на: 10 авг 2007, 12:29

Re: Из дебрите на историята - сблъсъци част 2-ра

Мнениеот blazev1992 » 29 авг 2011, 17:59

Дейвид Ървинг - Историята на един отрицател на холокста и липсата на правото на свободно изказване в днешно време


Една от най-нашумелите истории в западните страни за последния месец бе осъждането на британския историк Дейвид Ървинг в Австрия. "Престъплението", което вкара Ървинг в затвора с 3 годишна присъда беше определено като "отричане на холокоста".

Малко хора знаят, че Дейвид Ървинг е един от най-видните историци на късния 20ти век и автор на много бестселъри относно втората световна война, холокоста и Адолф Хитлер. След като Ървинг изрази добре обосновани мнения в книгите си през 80-те, че официалната версия за тия събития е изфабрикувана от медии притежавани и контролирани от корпорации(практически всички големи вестници, телевизионни канали и радио станции, чийто послания стигат до нас ежедневно) и далеч от реалността, неговата кариера бе буквално унищожена от същите тия медии. Ървинг бе набеден за привърженик на Хитлер, а читателите му за неонацисти. От автор на бестселъри, Ървинг стана обществен враг в очите на мнозинството и Австрия издаде заповед за арестуването му, ако той има дързостта да стъпи на нейна територия. Смятайки това обвинение за нелепо и вярвайки в правото си на мнение и на свободно изказване, Дейвид Ървинг посети Австрия неколкократно и бе задържан от полицията през 2005г. Процеса прилючи миналия месец, Февруари 2006 и както вече споменах решението бе 3 години лишаване от свобода.

Становището на Дейвид Ървинг, което го вкара в затвора и което той в последствие отрече пред съда(вероятно с цел да се опита да се отърве от присъдата), но после потвърди отново е следното: събитията, който наричаме холокост(геноцида по време на режима на Хитлер) са крайно преувеличени и до голяма степен неверни. Дейвид Ървинг, както много други историци, смята, че Хитлеровия трети райх никога не е избил 6 милиона евреи. Според книгите на Ървинг газовите камери, за които се смята, че са били лобното място на толкова много хора, всъщност не са съществували. Много хора смятат това за налудничаво като се има предвид, че всеки телевизионен канал, радио станция, вестник или учебник по история потвърждава тия събития уверено, но така наречените отрицатели на холокоста твърдят, че всичко това са безпочвени фабрикации и не са плод на истински исторически труд. В действителност, наистина никога не са били намирани протоколи на немското правителство, които да потвърждават масовите убиийства на 6 милиона евреи и наистина, първото място на което се среща това число са медии, чийто собственици по случаийност или не, са от еврейски произход.

Причината присъдата на Ървинг да достигне такава популярност не се крие в това дали той е прав или не. Важното в случая е начина, по който човек е третиран единствено и само заради мнението което е изразил. Едно от фундаменталните човешки права при демокрация( а Австрия се смята за демократична държава) е правото на свободно изказване на мнение и разпространяването му чрез слово. Точно това е и цялото обвинение срещу Ървинг. Книгите му не съдържат нищо повече от един такъв израз на мнение под формата на писмено слово. Въпроса е защо един историк трябва да бъде арестуван и осъден заради труда си, вместо тезата му да бъде оборена публично, ако е толкова невярна. По какъв начин мнението на Ървинг наранява обществото, за да трябва той да бъден наказан със затвор, при условие, че в много случаи убийци се отърват без присъди? Самия Ървинг нарече присъдата "нелепа" и нарушаване на човешките права.

Еврейски равини и лидери от друга страна, приехa осъждането на Ървинг с голяма доза радост. Според тях, важното в случая е Ървинг да бъде пример за всички, които смятат, че холокоста може да бъде отричан. Добър въпрос да бъде зададен тук е, защо които и да е би смятал отричането на каквото и да е за престъпно. Един такъв период, в който много мнения са били престъпни е бил периода на Инквизицията на Римо-Католическата църква и едва ли някой човек със здравия си разум желае да се върнем към него. Всички сме чели за чудовищните мъчения, на които са били подлагани хора които са твърдели неща от рода на "Земята е кръгла", "Слънцето е център на системата ни, а не земята" и прочие. Интересно е според тия равини, каква точно е разликата между действията на църквата тогава и на Австрийския съд днес.

Последните новини относно Дейвид Ървинг са, че му е забранено да говори с репортери, поради "някои неща", които според Австрийските власти Ървинг е споменал, и които могат да бъдат основа на още обвинения срещу него.

Потребителски аватар
VILIO
Мнения: 10931
Регистриран на: 18 апр 2007, 17:25
Местоположение: Сексагинта Приста
Контакти:

Re: Из дебрите на историята - сблъсъци част 2-ра

Мнениеот VILIO » 29 авг 2011, 23:20

Откриха уникална крепостна стена до язовир Тича

Уникална каменна крепостна стена с три кули от 5 хилядолетие преди Христа беше открита при разкопки на могила до язовир "Тича". През този период крепостните укрепления са се правели предимно от дърво и глина.
Това съобщи за БТА ръководителят на разкопките доц. Стефан Чохаджиев от Великотърновския университет. Откритието е особено ценно, защото не е типично за епохата на халколита, тъй като през този период крепостните укрепления са се правели предимно от дърво и глина. Доц. Чохаджиев посочи, че отбранителното укрепление е изградено е от необработвани камъни, скрепени с глина. То е разположено в западната част на могилата. Неговата височина е около четири метра и е било свързано със сушата. Останалите страни на укреплението са били обградени от река Камчия.

Според доц. Чохаджиев строителите на укреплението са имали модерни за времето си строителни и инженерни знания, с които да изградят съоръжението. Основен въпрос пред археолозите е защо е било нужно селището край река Камчия да има впечатляваща с размерите и здравината си отбранителна стена. По поречието в рамките на няколко километра са разкрити още четири селища от епохата на халколита, в които е живяла велика цивилизация.

Само преди дни проф. проф. Николай Овчаров съобщи за нови интересни находки на Перперикон - два оловни печата. Двата печата са на Константин - епископ на Ахридос, и показват връзката между отделните духовни и административни звена в една византийска област.
Изображение

Потребителски аватар
Христолов
Мнения: 7678
Регистриран на: 14 сеп 2007, 18:19
Местоположение: Във форума!

Re: Из дебрите на историята - сблъсъци част 2-ра

Мнениеот Христолов » 29 авг 2011, 23:23

византийска :qipbl:

Потребителски аватар
VILIO
Мнения: 10931
Регистриран на: 18 апр 2007, 17:25
Местоположение: Сексагинта Приста
Контакти:

Re: Из дебрите на историята - сблъсъци част 2-ра

Мнениеот VILIO » 29 авг 2011, 23:26

американска :qipag:
Изображение

Потребителски аватар
Казуса
Мнения: 15912
Регистриран на: 14 юни 2007, 21:17
Местоположение: София

Re: Из дебрите на историята - сблъсъци част 2-ра

Мнениеот Казуса » 02 сеп 2011, 23:44

И к'во като е византийска?
Нашата история не може да се отдели от Византия и византийкото културно пространство, така че трябва да си приемем тази част от историята като наша. Гърците и без това дълбаят в Древността на Елада, а и ДДС-то им скочи до 23%... нямат настроение да се занимават с Византия :mrgreen: Пък и заради комшийските отношения с турците и непрекъснатите караници на фустанелките с въпросните комшии, нашата византология е доста напред в някои отношения ('щото турците, дето държат най-важните артефакти и извори за Византия, ни пускат само на нас), така че... нищо не пречи да си присвоим част от Византия.
Апропо, Христолов, четох наскоро в списание "Гео", че намират следи от развита цивилизация в пустинята Такламакан. Във времето, когато там са текли пълноводни реки. Та може да се поровиш и в онези пясъци, за да откриваш прародината на протобългарите.
Бързам, обаче, да те разочаровам, че там племената също са (и са били) тюркски, та няма да ти бъде много от полза за желанието ти да се разграничиш от нашите югоизточни съседи :qipag:
Изображение
"2+2=5".
Джордж Оруел - "1984"

Потребителски аватар
VILIO
Мнения: 10931
Регистриран на: 18 апр 2007, 17:25
Местоположение: Сексагинта Приста
Контакти:

Re: Из дебрите на историята - сблъсъци част 2-ра

Мнениеот VILIO » 02 сеп 2011, 23:52

Тюрки са сега. Преди Монголия,Северен и Източен Китай са били населени с европеиди. Не казвам, че са били българи.

http://www.youtube.com/watch?v=9oa9XDM6GEQ
Изображение

Потребителски аватар
Казуса
Мнения: 15912
Регистриран на: 14 юни 2007, 21:17
Местоположение: София

Re: Из дебрите на историята - сблъсъци част 2-ра

Мнениеот Казуса » 03 сеп 2011, 09:35

Кога "преди"?
Според най-разпространеното виждане в историята, някъде около началото на новата Ера тюрките асимилират индоевропейците в Средна Азия.
А българите се появяват на историческата сцена най-рано ведно с хуните, така че, според твоето делене "преди-след", логично изглежда да са или тюрки, или тюркизирани средноазиатски индоевропейци. :qipag: :mrgreen: За голям ужас на Христолов и подобните нему.
А за цивилизацията в пустинята Такламакан бях впечатлен от мумифицираните трупове на хора, които имат подчертано европеидни черти. Което за пореден път идва да докаже, че първоначално европеидите заселват цяла западна Азия.
Всъщност, самите тюрки не са хомогенна генна маса - имат както светлокожи, синеоки индвиди, така и типични представители на жълтата раса. А самият термин "тюрк" обозначава по-скоро езиково родство, а не етническо. Най-близките до протобългарите съвременни народи: татари, чуваши, башкирци, балкарци (?) си говорят на типични тюркси езици.
Така че докато ти, Христолов и другите войнстващи тюркофоби, русофоби и причие -фоби не извадите сериозни доказателства за иранския произход на протобългарите, аз си оставам на мнение, че те са или тюрки, или тюркизирани индоевропейци от азиатската група.
Изображение
"2+2=5".
Джордж Оруел - "1984"

Потребителски аватар
Христолов
Мнения: 7678
Регистриран на: 14 сеп 2007, 18:19
Местоположение: Във форума!

Re: Из дебрите на историята - сблъсъци част 2-ра

Мнениеот Христолов » 03 сеп 2011, 15:34

Вилио, слагай пуканките в микровълновата и сядай да четеш :)

съжалявам че ги качвам така на снимки но енкодинга в който ги намерих е някакъв много сбъркан и с копи-пейст тук излизаха само йероглифи

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Върни се в “Разни”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта

cron