NHL

Потребителски аватар
otto
FRG President
Мнения: 26567
Регистриран на: 18 мар 2005, 17:21
Местоположение: СУПЕРШАМПИОН х 3
Контакти:

NHL

Мнениеот otto » 15 мар 2007, 09:02

Изображение Изображение


История


Националната хокейна лига е основана през 1917 година в Монреал, Канада. След серии от диспути в канадската национлална хокейна асоциация (NHA) между Едуард Дж. Ливингстоун - собственик на Торонто Блушъртс (сините фанелки), и собствениците на другите отбори. Собствениците се срещат в хотел Уиндсор в Монреал да обсъдят бъдещето на асоциацията. Ливингстоун не присъства на срещата поради заболяване и е бил неприятно изненадан отрешението на собствениците на другите отбори за освобождаването муи отбора на Торонто от канадската хокейна асоциация. Последвалите обсъждания водят до създаване на националната хокейна лига (НХЛ). Преименуваният отбор на Торонто, вече "Аренас", е тимът основател заедно с отборите на Монреал Канейдиънс(канадците), Монреал Уондърърс (чудесните), Отава Сенатърс (сенаторите) и Квебек Булдогс (булдоците).

НХЛ претърпява труден първи сезон след раното напускане на Квебек Булдогс. На 2 януари 1918 година Уестмаунт Арена, дом на Монреал Уондърърс и Монреал Канейдиънс е опожарен. Монреал Уондъдърс претърпяват финансов крах. Без "Булдогс" и "Уондърърс" НХЛ остава само с три отбора не само до края на сезона, но и през целия втори сезон.

Снимка на Монреал Канейдиънс през 1942

ИзображениеВъпреки неистовата борба да просъществува през първото десетилетие, отборите от националната хокейна лига бележат сериозни постижения - за 9 години печелят 7 пъти купа Стенли. Лигата е преустановена за известен период заради испанския грип. През 1926 година заплатите на играчите достигат ниво, което не може да се сравнява, с която и да е било лига в Канада, НХЛ е сама в съревнованието за купа Стенли. Броят на отборите нараства с присъединяването на отбори от САЩ като Бостън Бруинс през 1924-25 година, Ню Йорк Американс и Питсбърг Пайрътс през 1925-26 година и Монреал Канейдиънс, Детройт Кугарс(преименуван на Ред Уингс) и Чикаго Блекхоукс през сезон 1926-27. Допълнения са направени с отборите на Монреал Маруун и Хамилтон Тайгърс. В края на сезон 1930-31 в НХЛ има 10 отбора. Но голямата рецесия взима своите жертви: Ню Йорк Американс, Питсбърг Пайрътс и Отава Сенатърс напускат лигата по финансови причини. С тези промени и втората световна война, броят на отборите през 25-я сезон е шест. Тези останали отбори са известни като "оригиналните шест". Това са отборите на Ню Йорк Рейнджърс, Монреал Канейдиънс, Чикаго Блекхоукс, Торонто Мейпъл Лийвс, Детройт Ред Уингс и Бостън Бруинс.

Експанзия от 1967 до наши дни

Със създаването на "Западната хокейна лига", за която се е смятало, че ще се превърне в професионална лига и ще се състезава за купа Стенли, отказва възможността за сливане с НХЛ през сезон 1967-68. По този начин предотвратяват първата експанзия след 20-те. Шест нови отбора са добавени в списъка на НХЛ и поставени в изцяло новосъздадена дивизия. Това са Филаделфия Флайърс, Сейнт Луис Блус, Минесота Норт Старс, Лос Анджелис Кингс, Оукланд Сийлс и Питсбърг Пенгуинс. Три години по-късно са добавени отборите на Ванкувър Канъкс и Бъфало Сейбърс.

През 1972 година е създадена световната хокейна асоциация(СХА). Макар че не взима участие в съревнованието за купа Стенли нейния статус на сериозен съперник на НХЛ е бил безпорен. В отговор на това НХЛ решава да прибърза с разширяването и приема същата година Ню Йорк Айлендърс и Атланта Флеймс заедно с Канзас Сити Скаутс и Вашингтон Кепиталс две години по-късно. Разпределянето на младите таланти причинява проблеми в качеството на играта. Двете лиги са се борили за играчи до разпадането на СХА през 1979 година. Четири от останалите шест отбора се сливат с НХЛ: Хартфорт Уейлър (китоловците), Квебек Нордик ( северняците), Едмънтън Ойлърс и Уинипег Джетс. От 1997 година Едмънтън Ойлърс са последния тим, който продължава да играе в НХЛ от световната хокейна асоциация.

В началото на 90-те експанзията продължава с пет нови отбора. Сан Хосе Шаркс дебютират през 1991, сезон по-късно се присъединяват Отава Сенатърс и Тампа Бей Лайтнинг. През 1993 година са добавени тимовете на Анахайм Майти Дъкс и Флорида Пентърс. С наближаването на новото хилядолетие броят от 30 отбора е завършен с прибавянето на нови 4 тима: Нашвил Предатърс (1998), Атланта Трашърс (1999), Минесота Уайлд (2000) и Колумбус Блу Джакетс (2000).


Конференции и дивизии


Националната хокейна лига е разделена на 2 конференции, всяка от тях има по 3 дивизии. В редовния сезон всеки отбор изиграва 82 мача - 41 като домакини и 41 като гости. От тях 32 двубоя са срещу тимове от тяхната дивизия (по 8 срещу всички 4 отбора), 40 срещу отбори от друга дивизия, но същата конференция и 10 мача с отбори от другата дивизия - по 1 мач срещу всеки отбор от 2 дивизии (от общо 3 дивизии). Тези две дивизии се сменят всяка година. На края на редовния сезон победителите от всяка дивизия задно с останалите 5 отбора с най-добри показатели от всяка конференция се класират за плейофите. В директните елиминации отборите от източната и западна конференция играят поотделно, като победителите от всяка конференция се срещат на финала за купа Стенли.


Отбори


Националната хокейна лига стартира с 5 отбора през 1917 година, чрез разшряване, намаляване и праместване на отборите, броят им днешни дни е тридесет, 24 от които са от САЩ и 6 от Канада. Монреал Канейдиънс са най-успешният отбор с 24 купи Стенли. В четерите северноамерикански професионални лиги само Ню Йорк Янкис имат повече титли в професионалната бейзболна лига. Втори по успехи в НХЛ е отборът на Торонто Мейпъл Лийвс с 13 титли, но не са печелили купа Стенли от 1967 година. Детройт Ред Уингс са най-успешният американски отбор. Най-дългата серия от спечелени купи Стенли са Монреал Канейдиънс с 5 поредни от 1955-56 до 1959-60; Ню Йорк Айлендърс и отново Монреал Канейдиънс имат по 4 титли поред.


Източна конференция


Североизточна дивизия


Бостън Бруинс(мечоците)-Изображение

Бъфало Сейбърс (сабиите)- Изображение

Монреал Канейдиънс (канадците)- Изображение

Отава Сенатърс (сенаторите)- Изображение

Торонто Мейпъл Лийвс(кленовите листа)- Изображение


Атлантическа дивизия


Ню Джърси Девилс (дяволите)- Изображение

Ню Йорк Айлендърс (островитяните)- Изображение

Ню Йорк Рейнджърс (рейнджърите)- Изображение

Филаделфия Флайърс (летящите)- Изображение

Питсбърг Пенгуинс (пингвините)- Изображение


Югоизточна дивизия


Атланта Трашърс(побойниците)- Изображение

Каролина Хурикенс (ураганите)- Изображение

Флорида Пентърс (пантерите)- Изображение

Тампа Бей Лайтнинг (светкавиците)- Изображение

Вашингтон Кепиталс (столичаните)- Изображение


Западна конференция


Северозападна дивизия


Калгари Флеймс (пламъците)- Изображение

Колорадо Авеланш (лавините)- Изображение

Едмънтън Ойлърс(масларите)- Изображение

Минесота Уайлд (дивите)- Изображение

Ванкувър Канъкс (косатките)- Изображение


Централна дивизия


Чикаго Блекхоукс (черните ястреби)- Изображение

Колумбус Блу Джакетс (сините якета)- Изображение

Детройт Ред Уингс (червените криле)- Изображение

Нашвил Предатърс (хищниците)- Изображение

Сейнт Луис Блус (блусарите)- Изображение


Тихоокеанска дивизия


Анахайм Дъкс (патоците)- Изображение

Далас Старс (звездите)- Изображение

Лос Анджелис Кингс (кралете)- Изображение

Финикс Койотс (койотите)- Изображение

Сан Хосе Шаркс (акулите)- Изображение


Правила


Игрово време

Всеки мач е с продължителност 60 минути - 3 части от по 20 минути. Между всяка част има 15 минути почивка. По време на прекъсванията на играта, отборите имат по 25 секунди за смени с изключение на прекъсванията за телевизиони реклами. Рекламните прекъсванията са дълги 2 минути и по 3 във всяка част: продължителноста на прекъсванията на период са около 6, 10 и 14 минути, стига да няма пауър плей или отбелязани голове.

Всеки отбор може да вземе 30 секундно прекъсване (таймаут), което може да бъде взето само по време на нормално спиране на играта.

Хокейна площадка

Изображение

Хокейната площадка има формата на правоъгълник със заоблени ъгли и е оградена от стена. Червената линия разделя площадката на две половини. Тя се използва за отсъждането на "айсинг". Има още и две сини линии, които разделят полето на третини и зони. В края на всяка площадка има и "тънка червена линия". По нея се отсъждат головете и айсинг нарушенията.

От тази година има една новост в следствие на проба в по-долна хокейна лига - има трапецовнидно поле зад вратата. Вратарят може да играе със шайбата само в трапеца или пред вратата. Ако докосне шайбата зад вратата и не е в трапеца се отсъжда двуминутно наказание за забавяне на играта.

Гол и победа

Един гол е отбелязан, когато шайбата премине гол линията и влезе във вратата. Отборът с повече голове в края на 60 минутния мач печели. Ако резултата е равен се играе 5 минути продължение по правилата на внезапната смърт при 4-4 играча, където първия тим отбелязаъл гол печели мача. Ако в допълнителното време не се отбележи гол, мача се решава с наказателни удари. По трима играча от всеки отбор изпъляват по един наказателен удар. Отборът отбелязал повече е победител. Ако и след това резултатът е пак равен изпълнението на наказателни удари продължава по правилата на внезапната смърт.

Засада

В хокея на лед засада (офсайд) се отсъжда, когато играч от атакуващия отбор навлезе в атакуващата зона, с други думи премине синята линия, преди шайбата. Когато бъде отсъдена засада, реферът прекъсва играта и я подновява с була в централната зона.

НХЛ премахна през 2006 нарушението "офсайд пас" или "пас между двете линии", което се отсъждаше при подаване от защтинтата зона преминаващо червената линия.

Айсинг

Айсинг се отсъжда, когато играч изстреля шайбата през червената линия и "тънката червена линия" без да уцели вратата. Когато има айсинг, съдията спира играта. Играта се подновява с була в защитната зона на отбора предизвикал нарушението. При игра с числено намален състав в следствие на наказание отборът с по-малко играчи не се наказва за изчистване на шайбата. Ако вратарят докосне шайбата, айсинг не се свири.

Според нововъведение в правилата през сезон 2004/05, ако отбор изчисти шайбата при числено равнство на играчите(5 на 5), на него не му се разрешава да извършва смени по време на прекъсването за булата.

Наказания

Наказание се отсъжда за неподходящо поведение. По време на наказанието наказаният играч се изпраща на наказателната скамейка. Ситуацията при игра с числено превъзходство се нарича "пауър плей", а при игра с по-малко играчи се нарича "шортхендет".


Трофеи и награди

Изображение

* Купа Стенли -- Шампион в директните елиминации (плейофите).
* Купа Кларънс С. Кембъл -- Шампион от плейофите в западната конференция.
* Трофей на принца на Уелс -- Шампион от плейофите в източната конференция.
* Президентския трофей (от 1986 - до днес) - Най-добър отбор през сезона.

Индивидуални трофеи

* "Арт" Рос мемориален трофей (от 1948 - до днес) -- за най-много отбелязани голове през редовния сезон
* Бил Мастертон мемориален трофей (от 1968 - до днес) -- за постоянство и спортменство
* Калдър мемориален трофей (от 1933 - до днес) -- за новобранец на годината
* Трофей Кон Смит (от 1965 - до днес) -- за най-полезен играч по време на плейофите
* Трофей Франк Зелке (от 1978 - до днес) -- за най-добър нападател в защита
* Харт мемориален трофей (от 1924 - до днес) -- за най-полезен играч по време на редовния сезон
* Награда Джак Адъмс (от 1974 - до днес) -- за треньор на годината
* Джеймс Морис мемориален трофей (от 1954 - до днес)-- за най-изтъкнат защитник
* Кинг Кланси мемориален трофей (от 1988 - до днес) -- за ръководене и хуманитарно съдействие
* Лейди Бинг мемориален трофей (от 1925 - до днес) -- за играч с най-голям талант и спортменство
* Лестър Б. Пърсън (от 1971 - до днес) -- за най-постоянен играч избран от голмайсторите от редовния сезон
* Трофей Морис "рекетата" Ричард (от 1999 - до днес) -- за играча с най-много отбелязани голове през редовния сезон
* НХЛ награда плюс/минус (от1968 - до днес) -- за най висок статистически показател при плюс/минус (това се изчислява при головете отбелязани по време на игра на всеки играч - играчът получава "+1" при гол на неговия отбор и "-1" при гол на противниковия отбор)
* Награда Роджър Грозиер "сейвинг Грейс" (от2000 - до днес) -- за вратар с най-добър коефициент при спасяванията
* Тофей Вецина (от1927 - до днес) -- с гласуване за най-добър вратар
* Трофей Уилиам М. Дженингс (от 1982 - до днес) -- вратарят от отбора с най-малко допуснати голове
* Трофеят Лестър Патрик се дава от НХЛ от 1966 година в за принос в хокея в САЩ

Три години след прекратяване на кариерата, на играчите се дава възможност да бъдат избрани за хокейната зала на славата. В миналото , ако играчът се е смятал за изключително добър този преиод не се е спазвал. На само 10 играчи е оказана тази чест. През 1999 година Уейн Гретцки стана последния играч, на който бе премахнат този период. След този случай от НХЛ обявиха, че това ще е последното изключение.


НХЛ: една интернационална лига

НХЛ е горда с играчите си от целия свят. От 90-те лигата реши да промени начина си на промотиране в Европа. Тя все още продължава да рекламира в медийте. От 1998 година НХЛ доброволно прекратява първенството за да могат играчите да вземат участие на олимпийски игри и световни първенства. Лигата заплаши, че след зимните олимпийските игри през 2010 година, ще спре участието на играчите си, но е почти сигурно, че ще се стигне до консенсус и играчите от най-добрата лига ще могат да участват на олимпиади и световни първенства. Лигата винаги е имала засилено присъствие на канадци, но през последните 25 години процента им намалява постемено, отстъпвайки място на американски и европейски хокейсти.
Последна промяна от otto на 22 май 2007, 09:23, променено общо 3 пъти.
Изображение
сертифицираният идиот на България :> http://www.youtube.com/watch?v=B6ff1ashF_4 // http://vbox7.com/play:5c5a6ccd

Delija
Мнения: 52320
Регистриран на: 03 апр 2006, 17:05

ЦСКА 1948

Мнениеот Delija » 15 мар 2007, 11:09

:lol: :lol: Лачко, като ти казвам ме слушай :idea: Виде ли сега, още една глоба :lol: :lol: :lol: :lol:

Ню Джърси - Питсбърг 0:3(0:0, 0:1, 0:2)
Детройт - Нешвил 4:2 (0:1, 2:1, 2:0)
Колорадо - Калгари 3:2(1:2, 1:0, 1:0)
Анахайм - Кълъмбъс 4:5 д. (1:1, 2:2, 1:1, 0:0 ОТ, 0:1 SO)

Бети - 3
Отто, Дели - 2
Лачко - 1


Заб.: Сампи и Марто имат по едно неизвинено :!: :idea: :idea: :lol: :lol: :lol: :lol:


1. Отто - 248т.
2. Лачко - 248
3. Сампи - 238
4. Дели - 178
5. Марто - 112
6. Бети - 100(Бети чукна стотака, може да почерпи :wink: :lol: :lol: )

Потребителски аватар
Samp
Модератор
Мнения: 17663
Регистриран на: 21 мар 2006, 15:37

Мнениеот Samp » 15 мар 2007, 11:19

Изчезна ми нета снощи и не можах да пусна прогнозите :? .

Важното е, че сме били Калгари и ги приближаваме :wink:
Пол Стасни продължава да подобрява рекорда за последователни мачове с точки, а и Джо се е записал :wink:

Потребителски аватар
betina_bambina
Мнения: 4660
Регистриран на: 20 мар 2005, 20:51
Местоположение: кривата нива

Мнениеот betina_bambina » 15 мар 2007, 13:18

:lol: да почерпя, може :D
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Samp
Модератор
Мнения: 17663
Регистриран на: 21 мар 2006, 15:37

Мнениеот Samp » 15 мар 2007, 13:26

Бостън - Вашингтон 1
Филаделфия - Атланта 1
Каролина - Ню Джърси 1
Отава - Н.Й. Айлъндърс 1
Флорида - Бъфало 2
Далас - Калгари 1
Едмънтън - Минесота 2
Финикс - Сан Хосе 1
Ванкувър - Сейнт Луис 1
Л.А. Кингс - Чикаго 1


Да не стане пак фал и да нямам нет довечера :wink:

Delija
Мнения: 52320
Регистриран на: 03 апр 2006, 17:05

ЦСКА 1948

Мнениеот Delija » 15 мар 2007, 14:05

Бостън - Вашингтон - 1
Филаделфия - Атланта - 2
Каролина - Ню Джърси - 2
Отава - Н.Й. Айлъндърс - 1
Флорида - Бъфало - 2
Далас - Калгари - 1
Едмънтън - Минесота - 1
Финикс - Сан Хосе - 1
Ванкувър - Сейнт Луис - 1
Л.А. Кингс - Чикаго - 2


Сампи, спести му на Лачко 3-та глоба за по-малко от 24 часа :wink: :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
otto
FRG President
Мнения: 26567
Регистриран на: 18 мар 2005, 17:21
Местоположение: СУПЕРШАМПИОН х 3
Контакти:

Мнениеот otto » 15 мар 2007, 18:05

Бостън - Вашингтон 1
Филаделфия - Атланта 2
Каролина - Ню Джърси 1
Отава - Н.Й. Айлъндърс 1
Флорида - Бъфало 2
Далас - Калгари 1
Едмънтън - Минесота 1
Финикс - Сан Хосе 2
Ванкувър - Сейнт Луис 1
Л.А. Кингс - Чикаго 1
Изображение
сертифицираният идиот на България :> http://www.youtube.com/watch?v=B6ff1ashF_4 // http://vbox7.com/play:5c5a6ccd

Потребителски аватар
Noctis
Мнения: 8335
Регистриран на: 24 яну 2006, 00:43
Местоположение: София

Мнениеот Noctis » 15 мар 2007, 18:18

Бостън - Вашингтон - 2
Филаделфия - Атланта - 2
Каролина - Ню Джърси - 2
Отава - Н.Й. Айлъндърс - 1
Флорида - Бъфало - 2
Далас - Калгари - 1
Едмънтън - Минесота - 1
Финикс - Сан Хосе - 2
Ванкувър - Сейнт Луис - 1
Л.А. Кингс - Чикаго - 1
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
betina_bambina
Мнения: 4660
Регистриран на: 20 мар 2005, 20:51
Местоположение: кривата нива

Мнениеот betina_bambina » 15 мар 2007, 19:31

Бостън - Вашингтон 1
Филаделфия - Атланта 2
Каролина - Ню Джърси 1
Отава - Н.Й. Айлъндърс 1
Флорида - Бъфало 2
Далас - Калгари 1
Едмънтън - Минесота 2
Финикс - Сан Хосе 2
Ванкувър - Сейнт Луис 1
Л.А. Кингс - Чикаго 2
Изображение
Изображение

Delija
Мнения: 52320
Регистриран на: 03 апр 2006, 17:05

ЦСКА 1948

Мнениеот Delija » 15 мар 2007, 20:06

Бети, ти така и така вече следиш повече или по-малко НХЛ(покрай прогнозите), нямаш ли вече симпатии към някой отбор :?:

Потребителски аватар
betina_bambina
Мнения: 4660
Регистриран на: 20 мар 2005, 20:51
Местоположение: кривата нива

Мнениеот betina_bambina » 15 мар 2007, 20:49

не :D
Изображение
Изображение

Delija
Мнения: 52320
Регистриран на: 03 апр 2006, 17:05

ЦСКА 1948

Мнениеот Delija » 15 мар 2007, 20:56

Що бе, ако имаш симпатии към някой отбор ще ти е още по-интересно да следиш развитието на мачовете и сезона като цяло(т.е. не само заради прогнозите). Е, ако не ти харесва самия спорт, то правилно нямаш предочитания към никой.

Потребителски аватар
otto
FRG President
Мнения: 26567
Регистриран на: 18 мар 2005, 17:21
Местоположение: СУПЕРШАМПИОН х 3
Контакти:

Мнениеот otto » 15 мар 2007, 21:07

ТИ Я ПИТАШ ЗА ЛЮБИМ ОТБОР ЗА ДА Я ЗАЯЖДАШ НАЛИ :lol: ЛОШОТО ЗА ТЕБЕ Е, ЧЕ БЕТИ МОЖЕ ЕВЕНТУАЛНО ДА СИ ИЗБЕРЕ САМО 1,2 ПО-СЛАБИ ОТ ТВОЯ,НО СЕ СЪМНЯВАМ :wink: :lol:
Изображение
сертифицираният идиот на България :> http://www.youtube.com/watch?v=B6ff1ashF_4 // http://vbox7.com/play:5c5a6ccd

Потребителски аватар
betina_bambina
Мнения: 4660
Регистриран на: 20 мар 2005, 20:51
Местоположение: кривата нива

Мнениеот betina_bambina » 15 мар 2007, 21:12

armataz_01_18
една зимна сесия много гледах хокей по нощите..но по време на сесия на човек всичко останало му е интересно armataz_01_12

интересен спорт е! :)


http://bihf-ref.com/bulihf/index1.htm
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Samp
Модератор
Мнения: 17663
Регистриран на: 21 мар 2006, 15:37

Мнениеот Samp » 15 мар 2007, 21:15

Чакай да позная - 2002 олимпиядата в Солт Лейк Сити :?:


Върни се в “Други спортове”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта

cron